EXCLUSIV / LA Constanța se pregătesc gărzi armate pentru navele atacate de pirați

2270

Articole de la același autor

În Constanța se pregătesc unități speciale care asigură securitatea la bordul navelor ce tranzitează apele infestate de pirați.

Afacerea anti-piraterie

Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV a încheiat un contract cu o firmă din România pentru a asigura instruirea marinărească a unui număr de 200 de luptători. Prima grupă de cursanți - 12 britanici, foști militari - și-a început pregătirea.

"Luptătorii vor parcurge cursul de bază privind siguranța pe mare și cel privind Codul ISPS. Concret, vor învăța să supraviețuiască pe mare (în caz de naufragiu), regulile de securitate pe nave, alcătuirea navei și cum să se orienteze pe ea, măsurile ce trebuie luate pentru a evita atacurile piraterești" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Dorel Popa, directorul general al CERONAV.

Amplificarea fenomenului pirateriei pe mare a dus la nașterea unei întregi industrii pentru securitatea navelor, echipajelor și mărfurilor. Au fost inventate tot felul de mijloace de protecție activă și defensivă: baraje de sârmă ghimpată, care îmbracă bordajul și împiedică capturarea navei; tunuri cu apă; tunuri cu lasere, care produc orbirea de moment a atacatorilor; tunuri cu sunete, care produc dureri insuportabile; camere secrete, blindate, în care echipajele se ascund și de unde comandă blocarea propulsiei navelor.

Companiile de asigurări au profitat cel mai mult, venind cu oferte speciale pentru acoperirea riscurilor generate de fenomenul pirateriei.

O felie din tort le revine și centrelor de pregătire marinărească. Ele au elaborat cursuri speciale, în care echipajele învață cum să evite atacurile piraților și ce trebuie să facă în cazul în care navele sunt capturate.

Piața gărzilor înarmate

Printr-o circulară emisă pe 16 septembrie 2011, Organizația Maritimă Internațională (IMO) a recomandat tuturor porturilor și statelor cu ieșire la mare să permită prezența personalului de securitate înarmat, la bordul navelor, în zonele cu risc înalt, în special în apele controlate de pirații somalezi. Este vorba de gărzi private, angajate pe baze contractuale.

Circulara vizează mai ales statele de coastă din zona Oceanului Indian, Mării Arabiei, Golfului Aden și Mării Roșii. Ea privește în mod direct Europa, țările din bazinul Mediteranei, Mării Negre și, în particular, România. Circa 40% comerțul exterior al Uniunii Europene se desfășoară cu statele din Orientul Mijlociu, Asia de Sud și Extremul Orient. Mare parte din importurile și exporturile UE sunt transportate tocmai pe rutele controlate de pirații somalezi.

Circulara IMO a fost emisă pe fondul eficienței scăzute a forțelor navale de intervenție ale NATO, Uniunii Europene și ale unor puteri maritime. Ea a încurajat dezvoltarea explozivă a pieței furnizorilor de gărzi înarmate pentru securitatea navelor. În prezent, mii de luptători anti-pirați sunt angajați pe vasele comerciale care străbat Oceanul Indian în lung și lat. Numărul lor se dovedește a fi insuficient, din moment ce ofertele de recrutare continuă să fie numeroase.

Job-uri pentru luptători

O companie din Insulele Marshal oferă locuri de muncă pe nave din Golful Aden, Oceanul Indian, Marea Roșie și Marea Arabiei. Cei interesați trebuie să îndeplinească mai multe condiții, printre care, să aibă: experiență militară de minimum 3 - 4 ani și cursul STCW 95 (specific navigatorilor). În publicitate se arată că luptătorii vor folosi arme legale, de origine europeană și vor primi instruirea marinărească de bază și se vor antrena în mânuirea armamentului din dotare.

Salariile nu sunt făcute publice, în schimb se precizează că nivelul asigurării de accident sau de boală este de 250.000 de dolari de persoană.

Firmele care închiriază gărzi înarmate câștigă 50.000 - 70.000 de dolari de fiecare navă care tranzitează zonele de risc în condiții de securitate. De regulă, o echipă de luptători este formată din două până la patru persoane.

Câștigul CERONAV este destul de mic. Tariful pentru pregătirea unui luptător este de numai 1.600 de lei. Adevărată pomană, dacă ai în vedere prețurile practicate pe piața românească a formării profesionale, de către diferite companii cu capital românesc și străin. "Suntem instituție publică și aplicăm tarifele aprobate prin hotărâre de guvern" - motivează Dorel Popa, prețul scăzut al cursurilor.

Potrivit unei știri apărute în presa specializată, o firmă de asigurări va dezvolta propria flotilă de protecție armată a navelor care tranzitează zonele de mare risc. Spre deosebire de forțele navale militare, ea va asigura escorta convoaielor de nave comerciale cu ambarcațiuni de mare viteză, capabile să răspundă rapid la atacurile piraților. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6944 secunde