România are vinieta cea mai ieftină

326
România are vinieta cea mai ieftină - rovinieta-1337095594.jpg
Potrivit legislației din UE, taxele de drum nu trebuie să fie discriminatorii pentru șoferii din străinătate. Comisia Europeană a publicat ieri orientări care avertizează asupra acestui lucru. În prezent, șapte state membre - Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România, Slovacia și Slovenia - utilizează viniete, pentru autoturismele private, al căror preț diferă în funcție de perioada de timp. Belgia se pregătește să introducă un astfel de sistem. Țările de Jos și Danemarca au luat în discuție introducerea unor taxe de drum, inclusiv pentru autoturismele private.

Directiva "Eurovinieta" a UE stabilește o listă transparentă a costurilor ce pot face obiectul unor tarife pentru vehiculele grele de marfă, precum costul infrastructurii și externalități, cum ar fi poluarea atmosferică și zgomotul. În cazul autoturismelor private, astfel de norme nu există.

De-a lungul anilor, taxele de drum pentru autoturisme private au dat naștere la numeroase plângeri adresate Comisiei, iar o parte dintre aceste taxe au fost declarate neconforme cu normele UE. În 1996, Austria a fost nevoită să își modifice planurile privind un sistem de viniete, după ce Comisia Europeană a stabilit că oferirea exclusiv de permise anuale ar fi inechitabilă față de conducătorii auto din străinătate.

În 2008, Comisia a lansat o acțiune în constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Sloveniei, deoarece aceasta oferea numai viniete pentru o perioadă de jumătate de an. Drept urmare, autoritățile au introdus permise săptămânale.

Comisia dorește să îndrume statele membre în privința a ceea ce înseamnă un sistem de tarifare nediscriminatorie. Ea își exprimă o preferință clară pentru sistemele de tarifare bazate pe distanță, considerându-le ca fiind mai echitabile decât metoda care recurge la viniete autocolante a căror valoare este calculată în funcție de perioada de timp.

În prezent, România are vinieta cea mai ieftină. Dacă în țara noastră, prețul mediu pe zi al acesteia este între 0,08 și 0,43 eurocenți (în funcție de perioada de timp pentru care este valabilă), în Ungaria este de 0,41 - 1,03 eurocenți, în Austria, 0,21 - 0,80 eurocenți, în Slovacia, 0,14 - 1,00 eurocenți, în Bulgaria, 0,09 -0,71 eurocenți, În Cehia, 0,16 - 1,24 eurocenți, iar în Slovenia, 0,26 - 2,14 eurocenți. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7653 secunde