Expoziţia-eveniment "Smart Energy Expo 2022", la Constanţa! "Punem cercetarea pe primul loc"

773
Expoziţia-eveniment
Vineri, la Pavilionul Expoziţional Constanţa, a avut loc deschiderea oficială a Expoziției-eveniment Constanța Smart Energy Expo 2022, care se desfăşoară în perioada 19-21 august. La eveniment au participat primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă Constanţa, Ana Maria-Vătămanu, dar şi alţii.

„A fost o mare provocare organizarea acestei manifestări. Noi, la Constanța, ne calificăm din toate punctele de vedere în ceea ce înseamnă energie verde. Suntem primii în ţară la energia eoliană. Este un domeniu a cărui evoluție tehnologică este strâns legată de ce se întâmplă pe piaţa energiei convenționale. Iată că acum ne aflăm într-o perioadă în care, din păcate, ţările conducătoare de energie se încăpățânează să se agaţe de orice criză pentru a menține prețul sus. În primii 10 exportatori de petrol gaze în lume, doar Canada nu este dependentă de acest export economic. Din păcate, toate aceste ţări care depind de exporturi merg pe principiul că dorm pentru o zi. Noi, slavă Domnului, nu suntem presați din acest punct de vedere. Dezvoltarea acestei energii verzi nu este condiționată de un termen. Noi punem cercetarea pe primul loc”, a spus Mihai Daraban.

Imediat după discursul lui Mihai Daraban, cel care a luat cuvântul a fost preşedintele CJC, Mihai Lupu.


„Este limpede pentru fiecare că tranziția pentru o energie verde este necesară. În ciuda activităților provocate de pandemie sau de război, noi trebuie să ne unim forțele în identificarea celor mai bune soluții. Parteneriatul public-privat este cheia unei dezvoltări sustenabile. Este nevoie de dialog între parteneriat public şi privat. Aşa cum spunea domnul Daraban, Dobrogea are un potențial energetic incredibil, care trebuie valorificat. Construirea de noi reactoare la Cernavodă este un pas important către independenţa energetică a ţării noastre. Reprezentanții industriei de profil ne compară cu nordul Scoției. Investițiile vor contribui la creșterea cercetării în domeniu. Inițiativa de la Constanţa ne aduce pe toţi să luptăm pentru energia verde. Este nevoie de dialog pentru identificarea unor soluții sustenabile. Traversăm o criză fără precedent”, a explicat Mihai Lupu.

Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, a spus şi el câteva cuvinte despre energia verde, care este vitală pentru viaţa românilor.

„Energia verde este mai mult decât o provocare. E un sentiment reconfortant să văd o astfel de expoziție. Dumneavoastră aduceți împreună autoritățile. Invazia Rusiei urgentează demersurile către o energie de tip smart. Toţi cei care sunt aici şi expun vor putea fi implicați în proiectele noastre. Avem 18 unități de învățământ care sunt în faza de implementare și altele 45 care sunt în stadiu de pregătire. Teatrul Fantasio se află în execuție. Vrem totul smart, dar și safe. E vorba de copii. Vrem să reabilităm rețelele de transport al energiei. Derulăm un proiect pentru iluminatul stradal”, a declarat Vergil Chiţac.


La rândul ei, Ana Maria-Vătămanu s-a bucurat enorm pentru că a putut organiza acest eveniment la Constanţa şi a mulţumit tuturor celor care au făcut posibil ca acest lucru să se întâmple.

„Am făcut o echipă bună. Alături de partenerii noștri avem bucuria să găzduim în premieră la Constanța acest eveniment. Această preocupare vine din obligația de a găsi soluții durabile şi sustenabile privind energia. Altă soluție pentru construirea unui viitor sănătos nu există. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru faptul că sunteți aici. Smart Energy este un subiect prioritar pentru Asociaţia de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța. Rolul nostru este acela de a oferi prin experții de care dispunem consultanţă gratuită începând cu CJC până la primăriile din județ. Tot mai multe UAT-uri includ în proiectele lor componente de dezvoltare durabilă”, a concluzionat Ana Maria-Vătămanu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4554 secunde