Exproprieri la prețuri ridicol de mici, în jurul Aeroportului "Mihail Kogălniceanu"

2783

Articole de la același autor

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern referitor la amenajarea benzii pistei și a RESA (zonele de siguranță de la capete) de pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu. 


În prezent, aeroportul dispune de o pistă de decolare - aterizare cu dimensiunile de 3.500 m x 45 m, care dispune de o bandă de 3.620 x 210 m, cu prelungiri degajate la capetele pistei de 300 x 180 m și, respectiv, 112 x 180 m. În vederea întregirii suprafeței pentru banda pistei, trebuie expropriată o suprafață de teren și mutat gardul. De asemenea, trebuie demolată porțiunea de drum perimetral aflat în banda pistei și construit un nou drum perimetral.


Valoarea investiției este 49.855.890 lei, inclusiv TVA, echivalentul a 11.020.310 euro.


Potrivit proiectului de act normativ, suprafața totală de teren expropriată este de 54.330 mp, pentru care, actualii proprietari vor primi o despăgubire totală de 102.019,70 de lei, respectiv 1,87 lei pe metru pătrat.


Prețul a fost stabilit în baza raportului de evaluare efectuat de un expert ANEVAR, plătit de Ministerul Transporturilor. Acesta diferă cu mult de prețurile practicate pe piața imobiliară. Spre exemplu, un teren extravilan de 5 hectare, situat la o distanță de 700 metri de gardul aeroportului, se vinde cu 5,5 euro pe metrul pătrat, iar un altul de 24.250 metri pătrați, cu 3,1 euro pe metru pătrat. 


Iată și alt exemplu, chiar din ograda statului: pentru terenurile extravilane din județul Constanța, scoase la vânzare prin licitație, Fiscul solicită prețuri de pornire ce variază între 7 lei și 14 lei pe metru pătrat. 


Este de așteptat că actualii proprietari ai terenurilor din Mihail Kogălniceanu să fie nemulțumiți de valoarea despăgubirilor oferite de Ministerul Transporturilor și să se adreseze Justiției, așa cum s-a întâmplat în cazul a numeroase alte exproprieri.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2995 secunde