Finanțare europeană pentru formarea profesională a tinerilor

127
Finanțare europeană pentru formarea profesională a tinerilor - finantareformaretineri1112-1481448399.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Fondurilor Europene a lansat în consultare publică ghidul solicitantului pentru apelul competitiv de proiecte "Viitor pentru tineri", în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU). Proiectele ce vor fi sprijinite în cadrul acestei linii de finanțare vizează tinerii cu vârsta între 16 și 24 de ani care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET).
Fondurile sunt destinate unor pachete de măsuri personalizate pentru integrarea pe piața muncii a tinerilor NEET, cu precădere a celor greu și foarte greu ocupabili, din regiunile de dezvoltare Centru, Sud-Muntenia și Sud-Est.
Acțiunile ce vor fi finanțate sunt: programe de formare profesională și certificare a competențelor dobândite în context informal și non-formal, pregătire și integrare socioprofesională la noul loc de muncă, ucenicii și stagii de practică pentru absolvenți, acompaniament socioprofesional, măsuri de sprijin pentru angajatorii care vor încadra lucrători din rândul acestor tineri. 
"Ghidul marchează un moment important în sprijinirea și integrarea tinerilor NEETs. Este îngrijorător că în România de azi 2 din 10 tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani nu merg la școală sau la vreun curs și nu au loc de muncă. Nu putem ignora acest adevăr și, pentru rezolvare, am propus o soluție integrată, care pune laolaltă resurse naționale și pe cele europene, inițiatori din mediul public și cel privat, corelează politici naționale și europene referitoare la tinerii în nevoie", a declarat Dragoș Dinu, ministrul Fondurilor Europene.
Pachetul de măsuri va fi oferit după înregistrarea tinerilor NEET inactivi la Serviciul Public de Ocupare (SPO) și după realizarea unui profil și a întocmirii planurilor de acțiune individualizate de către SPO. Înregistrarea și realizarea profilului fac obiectul unui alt proiect POCU, realizat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
Solicitanții eligibili sunt furnizorii de formare, de servicii de ocupare, de evaluare și certificare a competențelor, sindicatele și patronatele, organizațiile neguvernamentale, organizațiile de tineret care derulează activități de educație nonformală și de voluntariat, întreprinderile sociale de inserție, angajatorii.
Fiecare proiect poate beneficia de finanțare nerambursabilă de maximum 2.500.000 euro, durata maximă de implementare fiind de minimum 4 și maximum 16 luni, fără a putea depăși data de 31 octombrie 2018.
Propunerile și recomandările pe marginea ghidului "Viitor pentru tineri" sunt așteptate până la data de 26 decembrie 2016, ora 15:00, la adresa: [email protected]
Resursele alocate prin acest apel vor fi completate cu cele din schemele naționale care vizează angajatorii care integrează tineri NEET, cât și mobilitatea profesională a acestora (prime de activare, de mobilitate - încadrare și/sau de instalare etc.).
Ghidul Solicitantului pentru apelul aferent celorlate regiuni de dezvoltare va fi lansat în consultare în săptămâna 12 - 18 decembrie 2016. Astfel, totalul alocat celor două apeluri se ridică la 411 milioane euro.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 10 Decembrie 2016
Stire din Economie : O navă cu porumb a eșuat în Marea Azov
Sâmbătă, 10 Decembrie 2016
Stire din Economie : Încă un pas spre adoptarea monedei euro
Sâmbătă, 10 Decembrie 2016
Stire din Economie : Schemă de ajutor de minimis pentru ecoturism
Pagina a fost generata in 1.1618 secunde