Finanțele publice intră în reformă, în 2011

1143
Finanțele publice intră în reformă, în 2011 - dcf771571b1ed2a8843b0564652cefbb.jpg
Ministerul Finanțelor Publice a postat pe site-ul său proiectul de OUG privind unele măsuri pentru îmbunătățirea activității structurilor de administrare fiscală. Este vorba de o reformă radicală a instituțiilor fiscale.

Principala schimbare constă în "reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală ca urmare a fuziunii prin absorbție și preluarea activității Autorității Naționale a Vămilor și a Gărzii Financiare".
În prima etapă, Autoritatea Națională a Vămilor va fi desființată și reorganizată ca departament al ANAF, fără personalitate juridică și condus de un subsecretar de stat. Birourile vamale de frontieră și interior vor fi menținute, în schimb celelalte operațiuni vamale și cele privind accizele vor fi preluate de direcțiile de administrare fiscală județene.
Garda Financiară va fi practic desființată. Activitatea comisariatului general va fi preluată de ANAF, iar cea a secțiilor județene de către direcțiile generale ale finanțelor publice din județe. Acestea din urmă vor fi reorganizate sub denumirea de direcții de administrare fiscală județene.
În cea de a doua etapă, vor fi înființate 8 direcții de administrare fiscală regionale, după cum ur-mează:
- regiunea de dezvoltare Nord - Est, care grupează județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui;
- regiunea de dezvoltare Sud - Est, care grupează județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea;
- regiunea de dezvoltare Sud - Muntenia, care grupează județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman;
- regiunea de dezvoltare Sud - Vest Oltenia, care grupează județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea;
- regiunea de dezvoltare Vest, care grupează județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș;
- regiunea de dezvoltare Nord - Vest, care grupează județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș;
- regiunea de dezvoltare centru, care grupează județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu;
- regiunea de dezvoltare București - Ilfov, care grupează municipiul București și județul Ilfov.
Direcțiile de administrare fiscală regionale vor fi servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică, în subordinea ANAF. Ele vor fi înființate în termen de 12 luni de la intrare în vigoare a acestei ordonanțe de urgență. Rămâne de văzut care vor fi competențele lor.
Inițiatorii proiectului consideră că reforma sistemului instituțional actual prezintă următoarele avantaje:
- combaterea cu eficiență a fenomenului de evaziune fiscală;
- eliminarea fluxurilor informaționale paralele și instituirea unui sistem apt să aplice în mod unitar legislația în materie financiar - fiscală, de natură să conducă la creșterea încrederii contribuabililor în serviciile oferite, cu efect asupra gradului de conformare voluntară;
- unificarea practicii și procedurilor pe întreg teritoriul, având drept rezultat aplicarea unui trata-ment egal și uniform contribuabililor de pe întreg teritoriul național;
- unificarea actului de control la nivelul ANAF și unităților sale subordonate;
- reducerea numărului de personal;
- reducerea cheltuielilor administrative de funcționare.
Prin măsurile propuse se urmărește creșterea veniturilor bugetului general consolidat prin diminuarea fenomenului de evaziune fiscală, printr-un control eficient și o mai bună administrare a creanțelor și a contribuabililor, dublată de necesitatea reducerii costurilor de administrare și eliminarea competențelor care se suprapun, se arată în proiect.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2697 secunde