Firmele au dat impuls creditării

299
Potrivit sondajului realizat de BNR în rândul primelor 10 bănci comerciale din România, în trimestrul II al anului 2010, cererea de credite a companiilor a înregistrat o evoluție pozitivă. Componenta cea mai dinamică a fost reprezentată de creditele pe termen scurt din partea corporațiilor.
În cazul populației, evoluția a fost de sens contrar, atât pentru creditele de consum, cât și pentru cele imobiliare. Pe ansamblu, cererea de credite la nivel agregat a fost în creștere după cinci trimestre consecutive de declin.
Termenii creditării s-au înăsprit ușor în trimestrul II, dar există o tendință de atenuare a acestei evoluții. Principalii termeni vizați au fost: prima solicitată în cazul creditelor mai riscante și cerințele de garanții colaterale.
Așteptările pentru trimestrul III nu sunt optimiste în ceea ce privește creditarea. Cât privește riscul de credit la nivelul economiei, percepția băncilor a rămas negativă, chiar deteriorându-se față de trimestrul I 2010.
Sectorul construcțiilor și al tranzacțiilor imobiliare se detașează ca fiind cele mai riscante ramuri economice, urmate de turism și comerț. Sectorul energetic se poziționează la polul opus, fiind singurul sector cu risc de credit în scădere.
Evoluția riscului de credit după tipul companiei nu evidențiază momentan o îmbunătățire a situației IMM-urilor. Din contră, majoritatea băncilor indică acest segment ca fiind într-o oarecare măsură mai riscant în trimestrul II, decât anterior. Pentru al doilea trimestru consecutiv, băncile consideră că riscul asociat corporațiilor se menține neschimbat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7518 secunde