De la "dictatura sindicală" la "dictatura patronilor"

472
De la
De la nașterea sa, la mijlocul secolului al XIX-lea, mișcarea sindicală a fost într-o permanentă luptă cu patronatele și puterea politică. Forța sindicatelor n-a putut fi stăvilită, nici măcar atunci când împotriva lor s-a recurs la teroare și arme. Dimpotrivă, mișcarea sindicală a reușit să impună recunoașterea drepturilor salariaților în legislația internațională și națională, în contractele de muncă.

Condamnate la luptă
În ultimele decenii, puterea sindicatelor a crescut într-atât, încât guvernele și patronatele se văd nevoite să stea cu ele la aceeași masă. Odată născută, instituția dialogului social a amplificat rolul sindicatelor în viața economică, socială și politică a lumii.
Evoluția sindicalismului după anul 2000 nu este mai calmă decât în secolul trecut. Ofensiva lui se lovește de contraofensiva patrona-telor. Nici guvernele nu stau cu mâna în sân. În funcție de interesele politice ale momentului, înclină balanța când într-o direcție, când în cealaltă.
Când organizațiile profesionale reușesc să-și impună voința - așa cum s-a întâmplat pe timpul Guvernului Năstase, la modificarea Codului Muncii - patronatele acuză instituirea "dictaturii sindicale". Pe timp de criză, când salariile sunt amputate, iar concedierile se țin lanț, sindicatele sunt cele care reclamă "dictatura patronilor".
Cele două forțe sunt de nedespărțit, ca fluxul și refluxul. Nu se pot învinge una pe alta, dar nici nu mai pot trăi una fără alta. Sunt condamnate la o luptă fără de sfârșit.

Ofensiva mamuților
Recent, în Mexico City, a avut loc cel de al 42-lea congres al Federației Internaționale a Tran-sportatorilor (I.T.F.), organizație care reprezintă drepturile a 4,69 milioane de salariați, din 154 de țări. La reuniune au fost prezenți 1.376 delegați, reprezentând 368 de sindicate din 112 țări.
Una dintre temele principale ale reuniunii a fost regenerarea și revitalizarea mișcării sindicale. Revenit în țară din Mexico City, Petre Costel, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Portuare, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", că sindicatele transportatorilor se confruntă, în prezent, cu o contraofensivă a concernelor multinaționale. "Participanții la congres au semnalat faptul că DP World, Maersk și alți asemenea mamuți economici profită de criză pentru a reduce salariile și locurile de muncă. Practic au suspendat dialogul social. În Mexic, în Coasta de Fildeș, în India și în multe alte țări, situația a devenit îngrijorătoare. Sunt încălcate grav contractele colective de muncă, iar instabilitatea locurilor de muncă este în creștere. Din dezbateri a reieșit că patronii au pornit în ultimii 20 de ani o contraofensivă împotriva mișcării sindicale libere, organizând sindicate galbene, finanțate de ei. Practica aceasta se extinde tot mai mult" - a relatat liderul portuarilor.

La noi, ca la alții
Petre Costel a reamintit că toate aceste fenomene - sindicate galbene, lipsa dialogului social sau mimarea lui, curbe de sacrificiu, încălcarea grosolană a contractelor colective de muncă - sunt larg răspândite în România.
"În prezent, partea patronală și Guvernul României fac presiuni pentru flexibilizarea raporturilor de muncă, pentru modificarea legislației muncii. Federația noastră se opune unor asemenea schimbări. De altfel, la ultima reuniune, Blocul Național Sindical, din care face parte și organizația noastră, a adoptat o rezoluție prin care se declară împotriva amendării Codului Muncii, Legii contractelor colective de muncă, Legii conflictelor de muncă și Legii sindicatelor. Suntem de acord doar cu modificarea Legii inspecției muncii, întrucât această instituție nu își îndeplinește rolul social de a eradica fenomenul muncii la negru. Federația noastră a demonstrat, recent, că acesta este foarte răspândit în portul Constanța, aspect recunoscut, de altfel, de către autoritățile portuare" - a afirmat liderul sindical.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1354 secunde