Inspectorii de concurență scormonesc în contractele de salubritate

Concesionarea serviciilor publice din județul Constanța, luată la bani mărunți

837
Concesionarea serviciilor publice din județul Constanța, luată la bani mărunți - 021ac3c020854a66906ef87c0b8082f0.jpg
Inspectoratele Consiliului Concurenței investighează, în mai multe regiuni ale țării, contractele prin care administrațiile locale au concesionat serviciile publice, în special cele de salubritate.

Tentațiile monopolului
Ioan Bădică, inspectorul de concurență coordonator pentru regiunea de sud-est, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", că investigațiile vizează doar durata concesiunilor. Concurența - spune el - se manifestă numai în timpul licitațiilor de atribuire a contractelor, după care se instituie un monopol al firmei declarate câștigătoare. Din punct de vedere al interesului public, este important ca acest mono-pol să nu se întindă pe o perioadă mai mare decât este necesar. De aceea, durata concesiunii trebuie să fie bine fundamentată. Ea trebuie să fie suficient de mare pentru a-i permite firmei prestatoare a serviciului concesionat să-și amortizeze cheltuielile făcute și să obțină un profit.
Pe de altă parte, trebuie să fie suficient de scurtă pentru a permite reluarea procesului concurențial. Fără competiție, colectivitățile, consumatorii ar avea de pierdut.
Firmele care dețin monopolul serviciilor pe termen lung nu sunt interesate să mai facă investiții, să îmbunătățească prestațiile și să reducă prețurile. Dimpotrivă, sunt preocupate să-și reducă cheltuielile în dauna calității și să majoreze tarifele.
Progres tehnologic cu frână
Din analiza realizată la nivelul județului Constanța, rezultă că multe dintre contractele de conce-sionare a serviciilor publice au fost încheiate de autoritățile locale pe perioade rezonabile, de 1 - 10 ani.
Se consideră, spre exemplu, că o durată de 10 ani este suficientă pentru ca o firmă de salubritate să amortizeze mijloacele de transport și utilajele cumpărate. În cazul în care este vorba de organizarea unor depozite ecologice pentru deșeuri, de stații de sortare, neutralizare și de prelucrare, durata amortizării crește, dar trebuie să fie fundamentată pe costuri.
Mai trebuie avut în vedere un aspect extrem de important. Ritmul de înnoire a tehnologiilor se scurtează continuu, în toate domeniile. Dacă în perioada 1970 - 2000, se ajunsese la o durată medie de viață de 10 ani a tehnologiilor, în prezent ea a coborât la jumătate. Administrațiile locale trebuie să țină cont de acest lucru și să nu încredințeze monopolul serviciilor publice pe perioade cu mult mai lungi decât durata de viață a tehnologiilor din domeniul concesionat. Altfel, respectivele contracte devin o frână de lungă durată în calea pătrunderii progresului tehnic în respectivele localități, cu consecințe de multe ori grave pentru populație.

Concesiune pe 49 de ani
În județul Constanța, atenția inspectorilor de concurență a fost atrasă în special de contractul de concesionare pe 49 de ani a serviciilor de salubritate dintre Asociația de dezvoltare intercomunitară Medgidia și GBI Serveis S.A.U., din Spania. Investigația cuprinde și câteva contracte ale Primăriei Constanța, dintre care unul cu durata de 25 de ani, cu posibilitatea de prelungire pe o perioadă de 12,5 ani, deci 37,5 ani pe total.
"Nu intră în competența instituției noastre să analizeze dacă licitațiile s-au desfășurat cu respectarea prevederilor legale. Sunt alte autorități ale statului care au responsabilități în această direcție. Pe noi ne interesează fundamentarea economică a perioadei concesionării și dacă nu se aduce atingere principiului concurenței prin acordarea unui monopol de durată mult prea mare. În funcție de rezultatele investigațiilor, vom face recomandări administrațiilor locale și Ministerului Administrațiilor și Internelor" - a declarat inspectorul coordonator.

Explicațiile primarului Marian Iordache
Asociația de dezvoltare intercomunitară Medgidia a fost înființată de 23 de unități administrative, respectiv municipiul Medgidia și comunele Cuza Vodă, Siliștea, Tortomanu, Mircea Vodă, Castelu, Oltina, Aliman, Crucea, Ostrov, Pește-ra, Băneasa, Lipnița, Dobromir, Topalu, Lumina, Deleni, Ion Corvin, Seimeni, Saligny, Rasova, Cobadin și Poarta Albă. Ea s-a născut din necesitatea de a realiza în comun un sistem integrat de management al deșeurilor, se arată în actul de constituire.
Răspunzând întrebărilor ziarului "Cuget Liber", Marian Iordache, primarul Medgidiei și președinte al asociației, a declarat că durata de 49 de ani este fundamentată de volumul mare de investiții, de circa 20 de milioane euro, pentru realizarea siste-mului de management al deșeurilor, care include, printre multe altele, organizarea unui depozit ecologic și desființarea actualelor gropi de gunoi din localitățile zonei intercomunitare, care nu corespund standardelor de mediu ale Uniunii Europene.
La întrebarea "de ce nu s-au concesionat activitățile de salubritate separat, fiecare cu durata ei?", primarul a răspuns: "Pentru că experiența a arătat că, dacă nu există un sistem integrat de management al deșeurilor, treaba nu merge. Apar conflicte de interese între cel ce deține groapa ecologică și cei ce asigură salubrizarea cotidiană a localităților și transportul gunoaielor." El consideră că este foarte bine că atât Consiliul Concurenței, cât și presa se interesează de aceste aspecte și a promis că va face publice prevederile din contract.
Rămâne de văzut ce explicații va oferi primăria Constanța pentru concesiunile acordate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 19 August 2010
Stire din Economie : Prețul pâinii stă la dospit
Pagina a fost generata in 2.3284 secunde