Firmele pot beneficia de servicii gratuite pentru internaționalizarea afacerilor și inovare!

184
Firmele pot beneficia de servicii gratuite pentru internaționalizarea afacerilor și inovare! - firmelepotbeneficiadeserviciigra-1544717523.jpg

Articole de la același autor

Cea de-a treia ediție a Zilei Porților Deschise, organizată joi, 13 decembrie 2018, de Centrul Enterprise Europe Network din cadrul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, a adus față în față firme din industria medicamentelor, serviciile informatice, producția de software și de publicitate, din sectorul hotelier și reprezentanți ai presei constănțene.

În deschiderea reuniunii, Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA, a relatat faptul că, o serie de personaje cu funcții și cu înaltă pregătire, au impresia că la, Camera de Comerț, se toacă banii statului.

"N-am avut niciodată vreo subvenție de la stat și trebuie să ne descurcăm cu ceea ce facem noi. Pentru a putea funcționa, trebuie să muncim, să facem prestări de servicii, să intrăm în proiecte și așa mai departe. Nu înțeleg de ce este atât de greu să se înțeleagă care este statutul camerelor de comerț din România. De mai mulți ani, CCINA este coordonatorul, pentru partea de sud-est a României, a proiectului Enterprise Europe Network (rețeaua întreprinderilor europene), finanțat de Comisia Europeană. 40% din bugetul proiectului reprezintă contribuția proprie. Cu cât bugetul este mai mare, cu atât și contribuția reprezentând cei 40% reprezintă o sumă mai mare, pe care trebuie să o asigurăm. Cu toate acestea, am decis, de fiecare dată, să continuăm acest proiect, în baza căruia firmele beneficiază de o serie de servicii gratuite.

Prea puțini au înțeles importanța bazei de date puse la dispoziție de Enterprise Europe Network, care cuprinde zeci de mii de firme din Europa. Dacă ar fi accesată, ar fi în folosul firmelor constănțene. Firmele noastre nu se pot adresa la nesfârșit doar pieței locale, eventual regionale sau naționale. Este nevoie să ieșim mai mult la export, să nu ne limităm la livrările intra-comunitare. Prea puțin ne adresăm piețelor din afara UE", a afirmat directorul general al CCINA.

Întrucât identificarea firmelor care au nevoie de internaționalizare și inovare este dificilă, Jugănaru a făcut apel la ajutorul presei. "Dați-le de veste firmelor! Nu le costă nimic. Avem oameni pregătiți să le ajute".

Irina Găitănaru, coordonatorul Centrului Enterprise Europe Network din cadrul CCINA, a precizat că rețeaua a împlinit zece ani de existență, iar în această perioadă a devenit cea mai mare rețea de sprijin pentru IMM-urile care doresc să acționeze pe plan internațional. Rețeaua beneficiază de o finanțare totală de 180 milioane de euro.

În cei zece ani de existență, peste 2,6 milioane de întreprinderi au beneficiat de serviciile Enterprise Europe Network, fiind ajutate să crească. Mai mult de 230.000 de companii au intrat în peste 700.000 de parteneriate internaționale, cu sprijinul rețelei.

În cadrul ei lucrează peste 3.000 de experți, angajați în cele peste 600 de centre ale rețelei, aflate în peste 60 de țări ale lumii. La acest program uriaș au aderat nu doar state din UE și de pe bătrândul continent, ci și din afara Europei.

"România se numără printre puținele țări în care statul nu a găsit o soluție de cofinanțare a acestui proiect. Nu ne vom da bătuți și vom continua demersurile noastre pe lângă Guvernul României", a declarat Irina Găitănaru. Ea a precizat că bugetul pe 2017 - 2018 al Centrului Enterprise Europe Network, din cadrul CCINA, a fost de 300.000 de euro, din care Camera a venit cu o cofinanțare de 40%.

Enterprise Europe Network prestează următoarele servicii pentru IMM-uri:

- servicii privind parteneriatele internaționale (baze de date privind oportunitățile de afaceri și inovare – acces gratuit);

- evenimente de brokeraj (organizarea întâlnirilor față în față dintre firme);

- misiuni economice în străinătate;

- servicii de consultanță privind legislația UE și standardele acesteia;

- servicii de cunoaștere a pieței;

- servicii privind proprietatea industrială;

- servicii pentru accesul la finanțare și fonduri europene;

- servicii de managementul inovării;

- servicii de transfer tehnologic.

Firmele și oamenii de afaceri interesați pot obține mai multe informații de pe site-ul

www.enterprise-europe-network.org.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6314 secunde