Concurs Fiscul pregătește un sistem de evaluare și impozitare progresivă a averilor

410

Articole de la același autor

"Întregul sistem de taxe și impozite trebuie schimbat. În prezent, el nu este funcțional" - a declarat ministrul Finanțelor publice, Sebastian Vlădescu. Acest lucru se va face începând din 2011.
Una dintre cele mai importante schimbări avute în vedere se referă la impozitarea progresivă a averilor. Vlădescu a anunțat că se lucrează deja la viitorul sistem de taxare a proprietăților, lucru care se dovedește a nu fi deloc ușor.
"Problema României este că nu avem un sistem de evaluare de piață a proprietăților" - a afirmat ministrul. În cadrul viitorului sistem, cei care au o proprietate mică, cu o valoare modestă, vor plăti un impozit redus, suportabil. Cu cât volumul și valoarea de piață a proprietăților vor fi mai mari, cu atât gradul de impozitare va fi mai mare.
Vlădescu a afirmat că se străduiește să scoată la lumină anomaliile din sistemul fiscal românesc. El a dat exemplul unor categorii de persoane care beneficiază de sprijin de la fondurile de asigurări sociale și de sănătate, dar nu cotizează la bugetele acestora. O altă anomalie este raportarea indemnizațiilor sociale la salariul din ultimele trei luni (majorat în mod artificial, tocmai în acest scop), în loc să se ia în calcul media salariilor din ultimii doi ani.
Rămâne de văzut dacă ministrul Finanțelor va duce la bun sfârșit aceste intenții. De la introducerea cotei unice și până în prezent, reforma fiscală a rămas la nivel de promisiune. Toate schimbările au constat în introducerea de noi biruri, în lărgirea bazei de aplicare a impozitelor existente și în majorarea lor.
Astăzi, povara fiscalității din România cade pe umerii celor 3.000.000 de lucrători din sectorul privat, din ale căror taxe și impozite se plătesc nu doar salariile bugetarilor, dar și obligațiile lor fiscale, a recunoscut Vlădescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5891 secunde