Proprietarii cu mai multe spații locative nu scapă de taxa de solidaritate

347
Proprietarii cu mai multe spații locative nu scapă de taxa de solidaritate - 9f9a92aab7b45d359ed38bb80c2085ed.jpg
După apariția OUG 58 din 26 iulie 2010, de modificare a Codului Fiscal, cei care au în proprietate două sau mai multe locuințe au răsuflat ușurați, crezând că au scăpat de majorarea impozitului anual. Față de proiectul inițial, actul normativ publicat în Monitorul Oficial nu conține nicio prevedere în această privință. Mulți dintre ziariști s-au grăbit să speculeze omisiunea, vorbind de un gest premeditat în favoarea clientelei politice.
Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Finanțelor publice, Sebastian Vlădescu, a curmat bucuria unora și speculațiile altora, anunțând că respectiva prevedere privind impozitarea locuințelor, așa cum era în proiect, va fi promovată printr-o ordonanță de urgență specia-lă, care va fi aprobată pe 30 iulie 2010. Ministrul a lăsat să se înțeleagă că s-a recurs la această separare pentru că guvernul se așteaptă la atacarea acestei prevederi la Curtea Constituțională. Dacă ar fi fost introdusă în OUG 58 (care face parte din pachetul legislativ convenit cu FMI), acordarea celei de a cincea tranșe a împrumutului ar fi fost pusă din nou în pericol.
Noua ordonanță de urgență va cuprinde următorul text:
"Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinație de locuință, care nu sunt închiriate unei alte persoane, datorează în anul 2010 o taxă de solidaritate reprezentând:
a) 50% din impozitul datorat în anul 2010 pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b) 100% din impozitul datorat în anul 2010 pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c) 200% din impozitul datorat în anul 2010 pentru cea de-a treia clădire și următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
Taxa se plătește până la data de 30 septembrie 2010, inclusiv, la bugetul local al comunei, al orașului sau al municipiului în care este amplasată clădirea. În cazul municipiului București, taxa de solidaritate se datoreză către bugetul local al sectorului în care este amplasată clădirea."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1268 secunde