Fiți pregătiți să pășiți în viitorul digital!

182
Fiți pregătiți să pășiți în viitorul digital! - fitipregatitisapasitiinviitoruld-1583448217.jpg

Articole de la același autor

O rază de soare mi-a alungat somnul. Am întrebat: "Cât e ceasul?" și imediat un braț mecanic mi-l vârî sub ochi. Era trecut de șapte. În rărunchi, un șobolan a început să protesteze, cerând să fie eliberat. 


Am sărit din pat direct în papuci și Veta, menajera robot, mi-a aruncat halatul de casă pe umeri. Simțind că sunt pregătit, pardoseala rulantă s-a pus în mișcare, ușile s-au deschis singure în calea mea și, la capăt de drum, tronul m-a luat ocrotitor în brațe, ajutându-mă să scap de răul din mine. 
Văzându-mă ușurat, cada m-a săltat ca pe un prunc și m-a spălat din cap până în picioare, în timp ce periuța zburătoare îmi curăța dantura. Finalul ritualului matinal i-a aparținut lui Figaro, robotul frizer, care, intonând o arie din Rossini, îmi ajustă barba și freza. 


În fața ușii de la intrare, așteptau gata de plecare cei trei roboți lucrători de care depindea bunăstarea familiei. În semn de recunoștință, le dădusem nume de sfinți: Ion, Gheorghe și Vasile. Sărmanii de ei! Ledurile le clipeau obosite, semn că nu se simțeau prea bine.
- Ce faceți, măi băieți, plecați la serviciu și n-ați mâncat nimic? Măcar un kilowatt - doi să fi înghițit pe fugă. Măi, nu se poate să munciți o zi întreagă cu burțile goale! 
- Nu mai avem timp, întârziem la fabrică! răspunseră cei trei într-un glas. Ne taie patronul ziua. Cineva trebuie să mai și muncească, să aducă bani în casa asta! 


N-am luat-o ca pe reproș, căci eu îi învățasem replica. Am pus-o pe Veta să le pună în traistă câte un set de acumulatori și le-am spus: 
- Hai, luați-i să aveți ce mânca peste zi! Oh, bine că mi-am amintit: măi băieți, lăsați-o mai moale cu munca! Patronul iar mi s-a plâns că ați spart norma și îi dați fluxul tehnologic peste cap. Ceilalți roboți nu pot ține ritmul cu voi. 


Planeta e în schimbare 
Stimați cititori, n-am de ce să îmi reproșez pentru faptul că sunt bântuit de astfel de viziuni. Vina îi aparține exclusiv Comisiei Europene, autoarea strategiei digitale a UE. Din clipa în care am citit-o și am aflat ce ne așteaptă pe noi, cetățenii comunitari, și cum ne va fi transformată viața de zi cu zi, am început să visez la ziua când roboții, inteligența artificială și tehnologiile digitale vor face totul în locul oamenilor. 


Veți spune că sunt prea optimist, că sunt un visător, dar uitați-vă cu atenție în jurul vostru, pe planetă! Nu vedeți cum, în fabrici, roboții au început să-i înlocuiască pe oameni, cum dronele iau asupra lor activitățile de supraveghere și control, cum navele autonome (fără echipaje) se pregătesc să scoată străvechea meserie de marinar la pensie, cum munca de la distanță și educația online câștigă teren, cum digitalizarea ne invadează locurile de muncă și locuințele, cum copiii și nepoții voștri nu se mai dezlipesc de computer, tabletă și smartphone? 


Strategia digitală a UE 
"Transformarea digitală este o realitate pentru noi toți. Strategia UE în
domeniu o va adapta la valorile Uniunii pentru a veni în sprijinul cetățenilor, întreprinderilor și întregii planete", se arată în documentul adoptat de Comisie. 
Potrivit acestuia, strategia digitală a UE cuprinde trei direcții de acțiune:
- o tehnologie în serviciul cetățenilor; 
- economia digitală echitabilă și competitivă; 
- o societate deschisă, democratică și durabilă. 
În cadrul lor, vor fi realizate, printre altele: 
- investiții în competențele digitale pentru toți europenii (ceea ce va aduce o profundă schimbare a sistemelor de învățământ); 
- protejarea cetățenilor împotriva amenințărilor cibernetice (piraterie, atacuri de tip "ransomware", furt de identitate);
- garantarea faptului că inteligența artificială respectă drepturile oamenilor și le câștigă încrederea; 
- accelerarea introducerii rețelelor în bandă largă de foarte mare viteză pentru locuințe, școli și spitale, peste tot în UE; 
- extinderea capacității de calcul intensiv a Europei, pentru a dezvolta soluții inovatoare în materie de medicină, transporturi și mediu; 
- facilitarea accesului la finanțare și la oportunități de extindere pentru o comunitate dinamică de startup-uri și IMM-uri inovatoare și cu creștere rapidă; 
- înființarea unor centre specializate de inovare digitală privind inteligența
artificială; 
- utilizarea tehnologiei pentru a ajuta Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. 


Stimularea creșterii economice 
Digitalizarea va contribui la creșterea substanțială a eficienței economice, arată strategia. Spre exemplu, analizarea datelor privind recoltele, semințele și utilizarea îngrășămintelor poate spori eficiența activității agricole. Fermierii ar putea câștiga cu 225 euro mai mult la hectar. Deja, proiectul privind bioeconomia bazată pe date, care a fost finanțat de UE, a permis reducerea costurilor de pulverizare și irigare cu 30%. 


Optimizarea bazată pe date, singură, poate duce la economii de 90 de miliarde euro în sectorul de producție, la nivel mondial. Navigația maritimă care utilizează măsuri digitale de evitare a traficului în timp real poate economisi până la 730 de milioane de ore, ceea ce înseamnă economii cu forța de muncă de până la 20 de miliarde de euro. Iar notificarea în timp real a întârzierilor trenurilor poate conduce la economisirea a 27 de milioane de ore de lucru, care se traduc în economii de 740 de milioane euro cu costurile forței de muncă.


Se apreciază că, prin politici și investiții adecvate, de 4 - 6 miliarde de euro din partea Comisiei, a statelor membre și a întreprinderilor, Europa poate să valorifice oportunitățile asociate cu această schimbare de paradigmă și să devină un lider în materie de date. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 09 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Așa va arăta omul peste o mie de ani!
Pagina a fost generata in 0.4812 secunde