FOTOREPORTAJ / Turiștii vin la mare cu mâncare la pachet și se întorc seara acasă

553
FOTOREPORTAJ / Turiștii vin la mare cu mâncare la pachet și se întorc seara acasă - ae9ea1cc782436132d678ed4d2f416ac.jpg
Peste 20.000 de turiști au petrecut week-end-ul în Mamaia, spun hotelierii constănțeni. După cum era de așteptat, a fost cea mai aglomerată stațiune de pe litoral, cu un număr dublu de turiști față de Costinești și de patru ori mai mare față de Neptun.
Din păcate însă pentru agenții economici estivali, cei 20.000 de vizitatori s-au limitat doar la cazare și la puțină mâncare. E criză, TVA nu mai e ce-a fost, bugetele s-au redus, așa că și vacanțele se petrec la limita de subzistență.
Recesiunea se simte cel mai bine în segmentul de alimentație publică, unde cârciumarii stau mai toată ziua cu mesele goale.
Ei au reacționat imediat după anunțarea măsurilor de austeritate, majorând instantaneu prețurile, pentru a se alinia la noua cotă a TVA.
"Foarte mulți turiști, care vin doar pentru week-end, își aduc mâncare de acasă. Nu mai au oamenii bani de o vacanță adevărată, de una – două săptămâni. În anii trecuți, făceam 1,5 tone de ciorbă pe zi și aveam încasări de 20.000 – 30.000 lei. Zilele astea, câștigurile sunt undeva la 8.000 – 10.000 lei/zi", spune Vasile Chirondojan, managerul autoservirii Cleopatra.
Cazul său este unul fericit. În alte localuri abia dacă vin doi – trei clienți pe seară.
"Anul trecut, în luna iulie, câștigam până la 100 lei pe seară, din bacșișuri. Acum, abia dacă îmi ies 10 lei, bani de țigări", spune Cezar Androne, chelner la una din zecile de terase din Mamaia.
Nici pe plajă nu merg prea bine afacerile, peste 90% dintre șezlonguri fiind goale. Prețul mediu e de 15 lei pentru șezlong și de 5 lei pentru umbrelă. Prea mult pentru iulie 2010, așa că majoritatea turiștilor preferă să se înghesuie pe puținele petice de nisip rămase libere.
Majorarea TVA i-a gonit pe turiști și din hoteluri, deși patronii au anunțat că nu modifică tarifele, preferând să suporte diferența de TVA din profit.
"N-am avut niciun hotel plin, deși dacă te uiți în parcare ai impresia că se înghesuie turiștii. Adevărul - dacă un sfert din hotel este ocupat, parcările sunt pline. În acest week-end, am avut un grad de ocupare de 88% la Orfeu, de 62,5% la Amiral și de 51% la Comandor. Merge destul de slab și nici nu se anunță vremuri mai bune, de când s-a dat iarăși cod galben de ploi", spune Ani Petre, administratorul Unita Turism.
Un alt trend de criză, sesizat de hotelieri, este cel al vacanțelor fără cazare. Mai exact, turiștii care locuiesc în "apropiere" (Dobrogea, București, Tulcea) preferă să vină de dimineață la plajă și să plece apoi seara acasă, cu mașina, ca să nu mai dea bani la hotel.
Concluzia – dacă ați pus ceva bani deoparte, veniți liniștiți la mare. Prețurile sunt decente, aglomerație mare nu este și, mulțumită acestui fapt, marea și plaja sunt surprinzător de curate.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5727 secunde