Fumătorii europeni vor plăti mai mult, dacă nu scapă de viciu

364

Articole de la același autor

Consiliul Europei le-a pus gând rău fumătorilor. Fiecare țigară arsă de ei reprezintă un atentat la sănătatea publică. Dacă nu vor să se lase de obiceiul "criminal", atunci trebuie să plătească mai mult, au decis conducătorii statelor comunitare.
Organismul european a ajuns la un acord politic privind actualizarea normelor UE referitoare la structura și ratele accizelor aplicate produselor din tutun. Proiectul de directivă urmărește "să asigure un nivel ridicat al protecției sănătății publice, prin creșterea accizelor minime aplicate țigaretelor, concomitent cu alinierea treptată a ratelor minime pentru tutunul tăiat fin la ratele aplicate țigaretelor."
Realizarea unui asemenea acord nu a fost o treabă simplă, având în vedere numeroasele interese afectate de această măsură. Industria tutunului este prima care țipă. Creșterea accizelor îi restrânge vânzările, veniturile și o obligă să-și reducă marja de profit. Comercianții de țigări suferă, la rândul lor, mari pierderi, pentru că sunt nevoiți să-și reducă adaosul practicat.
Pe de altă parte, pentru bugetele statelor, accizele, impozitele și taxele achitate de industria și comerțul cu tutun reprezintă una dintre cele mai importante surse de venituri. O creștere importantă a accizelor determină reducerea mult prea mare a celorlalte dări. Astfel, se ajunge la un dezechilibru, la pierderea unor importante venituri bugetare. Este drept, acest deficit ar putea fi compensat de reducerea cheltuielilor cu sănătatea publică, pe măsură ce numărul celor afectați de boli cardiovasculare și cancer se subțiază.
Potrivit acordului, până la 1 ianuarie 2014, acciza minimă va crește la 90 euro pe 1.000 de țigarete, respectiv 60% din prețul mediu ponderat la vânzare, față de 64 euro și 57%, în prezent.
Pentru Bulgaria, Grecia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia și România, perioada de tranziție până la care vor fi atinse aceste niveluri ale accizei se prelungește până la 1 ianuarie 2018.
Acordul permite statelor membre care nu beneficiază de tranziție să impună o limită cantitativă de cel puțin 300 de țigarete care pot fi introduse pe teritoriul propriu, dintr-un stat membru care aplică acordurile de tranziție.
De asemenea, s-a decis majorarea accizei minime pentru tutunul tăiat fin. Satele membre vor respecta fie procentul minim, fie rata monetară minimă, adică: 40% din prețul mediu ponderat la vânzare și 40 euro/kg la 1 ianuarie 2010; 43% și 47 euro/kg la 1 ianuarie 2013, 46% și 54 euro/kg la 1 ianuarie 2015, 48% și 60 euro/kg la 1 ianuarie 2018; 50% și 60 euro/kg la 1 ianuarie 2020.
Directiva urmează să fie adoptată, fără alte dezbateri, în cadrul unei viitoare reuniuni a Consiliului Europei, după finalizarea textului din punct de vedere juridic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8989 secunde