Funcționarii publici sunt discriminați salarial

585
Sistemul bugetar mustește de tensiuni latente, generate de numeroasele dezechilibre acumulate în ultimii trei ani. Cele mai multe nemulțumiri sunt generate de actualul sistem salarial.

"Pe timpul Cabinetului Boc, sistemul de salarizare a fost simplificat, desființându-se treptele de salarizare existente în cadrul aceleași clase, în condițiile în care guvernul își asumase răspunderea pe Legea salarizării unitare, pe care nu a aplicat-o în integralitate. A fost, în fapt, o modalitate de a face economii la fondul de salarii, un număr mare de funcționari publici fiind încadrați la nivelul celei mai de jos trepte din clasa lor de salarizare. Din această cauză s-a ajuns ca, în prezent, funcționari din același birou, care fac aceeași muncă, au aceeași vechime și aceeași clasă de salarizare, să aibă salarii diferite. Avem de a face cu o clară discriminare salarială. Pe de altă parte, actualul sistem este o piedică în calea promovării funcționarilor publici " - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Emilian Marian, președintele executiv al Federației Publisind, care deține și președinția Sindicatului Funcționarilor Publici din Finanțele Publice Constanța.

Încă din 2011, Federația Pu-blisind a bătut pe la toate ușile instituțiilor guvernamentale, solicitând înlăturarea discriminărilor salariale și aplicarea integrală a Legii 284/2010 privind salarizarea unitară. Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală și Agenția Națională a Funcționari-lor Publici, la unison, au recunoscut, existența discrepanțelor salariale semnalate, fără să facă nimic concret pentru înlăturarea lor.

Opinia generală este că Ministerul Muncii poartă întreaga vină pentru neaplicarea Legii salarizării unitare. În răspunsul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici se precizează că acesta trebuie să inițieze normele juridice care să conducă la aplicarea coeficienților de ierarhizare a salariilor prevăzuți de Legea nr.284/2010 și la punerea în practică a principiilor și criteriilor de salarizare unitară și echitabilă.

"Mai așteptăm până în toamnă, după care vom trece la acțiune. Vrem să obținem nu doar aplicarea legii, ci și o creștere salarială, care să țină seama de rata inflației" - a avertizat Emilian Marian. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2935 secunde