Concurs Garda Financiară iese la vânătoare de "negri", pe șantierele de construcții

559

Articole de la același autor

Garda Financiară, alături de Inspectoratul Teritorial de Muncă, va veghea la respectarea Legii pentru reglementarea raporturilor de muncă ale zilierilor. Instituția avea și până acum responsabilități de control privind munca la negru și munca gri, afirmă comisarul șef de secție, Cristian Radu.
"Munca gri este foarte greu de descoperit. Autorii trebuie prinși în flagrant, când dau banii. Altfel, nici angajatorul, nici angajatul nu recunosc faptele. În urmă cu doi ani, am surprins un individ când plătea din dubiță salariile la negru, pe o foaie. În munca gri, banii sunt negri pentru că sunt încasați la negru. Nu poți plăti la gri, dacă nu ai bani negri. Chiar dacă plătește patronul din propriul buzunar, venitul primit de lucrător trebuie impozitat. Încalcă legea și angajatul, care nu plătește impozit pe venit, dar și angajatorul care nu a declarat că a plătit o sumă de bani. Munca la negru este mai ușor de dovedit. Te duci pe șantier sau pe câmp și verifici dacă persoanele respective au contract de muncă" - a declarat Cristian Radu.
Potrivit cifrelor oficiale vehiculate de Președinția și Guvernul României, la nivel național există 1,7 milioane de lucrători la negru. Amploarea fenomenului demon-strează că instituțiile statului sunt depășite de situație.
Nu doar România se confruntă cu flagelul muncii la negru. Acesta este larg răspândit în întreaga lume. Comisia Europeană preferă noțiunea "muncă nedeclarată". În urmă cu trei ani, aceasta ajunsese să aibă o pondere de 27% în rândul lucrătorilor din Danemarca și Olanda.
Un raport al Comisiei Europene arată că în 2007, în timpul creșterii economice, 11% din lucrătorii comunitari au recunoscut că primesc salarii neevidențiate în scriptele angajatorilor și neimpozitate. Astăzi, cu certitudine, fenomenul e cu mult mai amplu.
El a fost studiat în UE pe toate părțile, de la cauze până la efecte. Se cunoaște care sunt domeniile "îmbibate" cu lucrători la negru (serviciile casnice și sectorul construcțiilor), precum și faptul că în țările din sudul și estul Europei, munca nedeclarată realizează cel puțin 20% din PIB.
"În județul Constanța, munca la negru este răspândită în agricultură, construcții și în port. În perioada imediat următoare, se vor înteți controalele pe teren, pe șantiere de construcții" - avertizează comisarul șef.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4221 secunde