Garda Financiară și Vama au scăpat de "restructurarea din temelii" promisă de ministrul Chițoiu

1660
Garda Financiară și Vama au scăpat de
La sfârșitul lunii ianuarie 2013, nemulțumit de rezultatele activității de combatere a evaziunii fiscale, Daniel Chițoiu, ministrul Finanțelor Publice, anunța: "Vom restructura din temelii structurile de control, Garda Financiară, Comisia de Supraveghere și Control Vamal, Unitatea de Investigații. (…) Vom înființa o structură nouă cu oameni competenți și integri." 


Declarația lui Chițoiu a băgat spaima în tot sistemul, de la directorii din Ministerul Finanțelor Publice până la ultimul slujbaș din teritoriu. Este firesc ca oamenii să se teamă. Pe timpul Guvernului Boc, au trecut printr-o așa zisă reorganizare, al cărei scop nu a fost creșterea eficienței activității de combatere a contrabandei și evaziunii fiscale, ci redu-cerea locurilor de muncă din aparatul fiscal.

Acum, mulți și-au pus întrebarea: "Ce vrea ministrul Chițoiu, să desființeze Vama și Garda Financiară? Cu ce structuri le va înlocui?"

În urmă cu trei ani și președintele Traian Băsescu le pusese gând rău, ca după numai câteva luni să declare: "Le mai dau o ultimă șansă".

În ce constă restructurarea gândită de Chițoiu, aflăm din proiectul de hotărâre de guvern de modificare a HG nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor Publice și pentru modificarea HG nr. 109/2009 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Proiectul prevede desființarea a 167 de posturi din aparatul propriu al ministerului (reprezentând 9% din total). 20 dintre acestea sunt posturi de conducere. Trebuie precizat că nu va rămâne nimeni fără pâine, întrucât 35 de posturi erau vacante, iar 132 de posturi fuseseră preluate, deja, de către Ministerul Fondurilor Europene.

Urmează a fi desființate șapte direcții din organigrama ministerului, altele vor fi reorganizate și, totodată, vor fi înființate câteva structuri noi. Spre exemplu, Unitatea de verificare și autorizare (născută prin transformarea unei vechi entități) se va ocupa de domeniul autorizării antrepozitelor, jocurilor de noroc, caselor de marcat, caselor de schimb valutar, tichetelor de masă și tichetelor cadou. Pentru coordonarea ei va fi înființată o funcție de secretar de stat.

Sarcina evaluării eficienței alocării resurselor publice finanțate integral sau parțial din bugetul statului îi va reveni Unității de evaluare a investițiilor publice, structură nou înființată.

Spre ușurarea personalului din sistem, reorganizarea n-a coborât mai jos de minister. ANAF a rămas cu aceeași structură și cu 29.054 de posturi, din care 1.147 de posturi la Garda Financiară și 3.159 de posturi la Autoritatea Națională a Vămilor. Ceea ce înseamnă că, între timp, ministrul și-a revizuit poziția față de eficiența acestor instituții.

Deși au văzut proiectul de act normativ pe site-ul ministerului, funcționarilor din sistem nu le vine a crede că au scăpat de restructurare. Până când hotărârea de guvern va fi publicată în "Monitorul Oficial", vor continua să se teamă pentru viitorul locurilor de muncă. Oamenii își spun: "Dacă se răzgândește Chițoiu, între timp, și face ce a promis acum o lună?"


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4217 secunde