Ghiudemul tătăresc, vinurile "Conu’ Albu" și alte delicii dobrogene dau farmec Târgului EXPOAGROUTIL

772
1

Articole de la același autor

Regimente de tractoare, combine, semănători și pluguri, remorci și instalații de irigat au invadat parcarea Centrului comercial "VIVO!", din Constanța. O armată de 600 de mașini, utilaje și instalații agricole și-a instalat baza pe un teritoriu de 15.000 de metri pătrați. Din loc în loc se ridică semețe corturile de campanie ale producătorilor și caselor de comerț. Flamuri cu însemnele unor firme românești și străine flutură sub soarele verii.

Pe un platou străjuit de standurile pline cu bucate tradiționale și renumitele vinuri ale producătorilor dobrogeni, un berbec înfipt în proțap se bronzează la foc mic.

Ați ghicit, stimați cititori, a început cea de-a XXVI-a ediție a Târgului EXPOAGROUTIL. La evenimentul expozițional sunt prezenți 87 de expozanți reprezentând 200 de branduri: producători și distribuitori de utilaje și inputuri agricole, de material săditor, produse tradiționale și viti-vinicole, bănci și firme de asigurări. Alături de produsele românești sunt prezente mașini și echipamente agricole din Turcia, Germania, Rusia, Bulgaria, Italia, Ucraina, Grecia.

Atenție! Se apropie momentul inaugural. Oficialii s-au aliniat în fața microfonului, iar aparatele de fotografiat și camerele de luat vederi muncesc din greu.

Lista vorbitorilor este deschisă de Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României și al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. Este flancat de Mustafa Levent Accoium - subprefectul județului Constanța, Decebal Făgădău - primarul Constanței, Iulia Bruchental - directorul Direcției Agricole Județene, Laurențiu Baciu și Gheorghe Albu - președintele, respectiv vicepreședintele Ligii Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Mariana Gâju - primarul comunei Cumpăna, și Dănuț Jugănaru, directorul general al CCINA.

"Categoric, agricultura este un pariu al României, pe care sperăm să-l câștigăm. Trebuie să subliniem faptul că avem producții record, dar, din păcate, la export contăm foarte mult pe marfă neprocesată, pe materie primă. Parcul tehnologic se caracterizează prea mult pe importuri. Este momentul să producem în România, să consumăm românește. Trebuie să discutăm cu brandurile prezente pe piața noastră să producă în România, iar pe partea de agricultură și industrie alimentară să încercăm să vindem produse cu valoare adăugată mare. Deficitul balanței comerciale a României crește exponențial: 10 miliarde de euro, în 2016, și 13 miliarde de euro, în 2017. Aceste lucruri ar trebui să ne pună pe gânduri. Principala sarcină a camerelor de comerț este să încerce să internaționalizeze business-ul românesc, să încerce să diminueze deficitul comercial", a declarat Mihai Daraban.

Răspunzând solicitării făcute de șeful Camerei de Comerț și Industrie a României, primarul Constanței a declarat că, împreună cu Dănuț Jugănaru, va stabili o nouă locație, mai încăpătoare, pentru viitoarele ediții ale acestei manifestări expoziționale. Imediat, Mariana Gâju - primarul comunei Cumpăna, a venit cu o ofertă: "Între granița dintre Cumpăna și Constanța, pe un teren de două hectare va fi amenajată o platformă pentru Târgul EXPOAGROUTIL". Primărița a anunțat că: "În luna aprilie, comuna Cumpăna a obținut atestatul primului produs tradițional dobrogean: ghiudemul tătăresc". În continuare, ea a vorbit despre dificultățile întâmpinate de produsele românești pentru a ajunge în rafturile marilor magazine.

Să-i lăsăm, stimați cititori, pe oficiali să conducă ceremonia și să dăm o raită prin târg. Printre expozanți sunt numeroase nume constănțene: Asociația "Țăranii Dobrogeni", Primăria Comunei Cumpăna, Crama Viișoara, Ferma la Maci din Ciocârlia, Vinex Murfatlar Cernavodă, producătorul de utilaje pentru irigații Novus, E-Agricultura SRL din Lumina și multe altele.

La standul producătorului de vinuri Crama Viișoara, aparținând fermierului Gheorghe Albu, au început degustările. Vizitatorii se delectează cu licorile în care se simte savoarea strugurelul, puterea pământului dobrogean și căldura soarelui marin. Trebuie să știți că vinurile acestui producător, din seriile "Via Maria", "Nostalgia" și "Conu’ Albu", au obținut, la concursul internațional IWCB 2017, șapte medalii de aur și doisprezece medalii de argint.

Oh! Alături, standul producătorului Ferma la Maci din Ciocârlia îi ispitește pe vizitatori cu dulceața de prune, zacusca de sfeclă roșie, nectarul de caise și alte delicatese.

Alături, se află concurența: Angelo. Acesta este numele unei fabrici de produse de cofetărie, patiserie și gelaterie din comuna Greci, Tulcea, o unitate cu 200 de angajați și puncte de desfacere în întreaga Dobroge. În standul ei sunt expuse, printre altele, șase produse tradiționale atestate: dulceața de cireșe Moesis, dulceața de vișine Moesis, cozonacul Comoara Măcinului, tocana de legume Moesis, gemul de prune Moesis și zacusca Moesis.

Stimați cititori - mă scuzați! - dar trebuie să închei relatarea. Chiar în această clipă, berbecul frumos rumenit, care de când am venit la târg îmi tot face cu ochiul, s-a dat jos din proțap. Imediat, bucătari pricepuți s-au apucat să-l taie mărunt, să ajungă la toată lumea. Eu nu-mi permit să nu cinstesc, cum se cuvine, sacrificiul bravului berbec!

Ah, să nu uit. În zilele de 4 și 5 mai, târgul va putea fi vizitat între orele 10 și 19, iar pe data de 6 mai, între orele 10 și 14.

Comentează știrea

MIHAI
4 mai 2018
MARE EVENIMENT MARE

Aflam, cu mandrie locala ca s-a deschis marele targ EXPOAGRICOLINUTIL care prezinta o armata de 600 de masini, utilaje si instalatii agricole toate provenind de pe alte meleaguri si care demonstreaza cat a castigat Romania distrugand odioasa industrie constructoare de masini si utilaje agricole ceausista. Romania expune cele mai moderne coase, greble, furci si pluguri ce pot fi trase de un singur cal. Dl Daraban, ca un adevarat dorobanț, vine la microfon si anunta ca datorita bravelor si patroticilor noastre partide si guverne. balanta comerciala a Romaniei este deficitara, ajungand la 13 miliarde de euro in 2017. Drept urmare a acestor succese, oficialii si invitatii au marcat evenimentul cu entuziasm patriotic cu consumarea berbecilor bronzati la protap, stropiti cu cele mai alese bauturi din podgoriile privatizate. Tot dl Daraban ne informeaza ca pariul cu agricultura nu este inca castigat, drept pentru care Romania exporta marfa neprocesata, ieftina, si importa marfa procesata scumpa, adica am revenit la situatia din sec.19 cand Romania exporta grau ieftin in Austria de unde cumparam paste fainoase scumpe. Daca, dupa aceste declaratii dl Daraban ar fi parasit expozitia in semn de protest, ar fi putut sa se mandreasca cu faptul ca n-a trait degeaba.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4025 secunde