Grâul de panificație se exportă la preț de grâu furajer

1170
Grâul de panificație se exportă la preț de grâu furajer - grau-1311281004.jpg
Recoltatul grâului s-a încheiat pe 71.000 ha dintr-un total de 154.000 ha de cultură, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Paraschiva Bobe, directorul general al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Constanța.

Producția obținută până în prezent este de 230.629 tone. Media de 3.248 kg/ha este bună, dacă o comparăm cu recordul de 3.403 kg/ha obținut pe plan național, în anii 2004 și 2008.
La rapiță, a fost strânsă recolta de pe 22.375 ha dintr-un total de 23.705 ha. Producția este de numai 24.600 tone, cu o medie slabă, de 1.099 kg/ha.
"Prețul grâului depozitat în siloz este de 150 de euro/tonă. Dacă e încărcat pe vapor, se vinde cu 165 - 170 euro/tonă. Este preț de grâu furajer, deși grâul e de calitate bună, de panificație. Ne așteptăm la o dublare a prețului, la 250 - 300 euro/tonă" - a declarat Gheorghe Lămureanu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Privați, de Cereale și Plante Oleaginoase Constanța.
Asocierea în cooperative de desfacere a producției le-a permis fermierilor să aibă un cuvânt mai greu de spus în negocierile cu angrosiștii de cereale români și străini, cu morarii și fabricanții de pâine.
Cooperativa Dobrogea Sud, spre exemplu, reunește ferme din mai multe localități ale județului, care dețin împreună o suprafață de 35.000 de teren. Sistemul de organizare a valorificării producției le-a adus asociaților nu doar prețuri mai bune decât în trecut, dar și subvenții, afirmă Gheorghe Lămureanu.
Grâul din județul Constanța a început să plece la export. Mari cantități au fost contractate încă din luna aprilie. Casele de comerț străine s-au grăbit să facă oferte și au obținut prețuri bune - afirmă Gheorghe Lămureanu - în schimb, morarii și fabricile de pâine au pierdut startul și vor trebui să cumpere mai scump.
Rămâne de văzut dacă așteptările fermierilor vor fi confirmate. Nu trebuie omis faptul că România nu este nici singurul, nici cel mai important jucător de pe piața grâului din zona Mării Negre. Ungaria, Serbia, Bulgaria, Ucraina, dar mai ales Rusia livrează mari cantități la export.
Recolta din acest an a Rusiei ar putea ajunge la 85 milioane de tone, din care 15 milioane de tone vor fi exportate în mare măsură prin porturile de la Marea Neagră. Cu o ofertă atât de generoasă este greu de crezut că morarii vor cumpăra grâu scump din România și nu vor aduce altul mai ieftin, de la vecini.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5734 secunde