Gruia Stoica a semnat contractul cu Ministerul Transporturilor

154
Gruia Stoica a semnat contractul cu Ministerul Transporturilor - gruia-1378131083.jpg

Articole recomandate

Omul de afaceri Gruia Stoica a semnat, astăzi, contractul de privatizare a companiei CFR Marfă. Din acest moment, Grup Feroviar Român are 6 săptămâni la dispoziție să plătească 202 milioane de euro, suma pentru care s-a angajat că va cumpăra pachetul majoritar de acțiuni.

Cumpărătorul trebuie să notifice tranzacția Consiliului Concurenței, decizia din partea autorității de concurență putând fi pozitivă, pozitivă cu condiții sau negativă.

GFR a fost declarat câștigător în luna iunie în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preț de 202 milioane euro pentru 51% din acțiuni, scrie MEDIAFAX.

Hotărârea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfă a fost publicată la jumătatea lunii august în Monitorul Oficial, termenul de finalizare a tranzacției fiind stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ, respectiv jumătatea lunii octombrie.

Actul normativ stabilește că finalizarea tranzacției, constând în transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acțiuni, va fi realizată sub condiția încheierii unui contract de escrow în termnen de 30 de zile de la data semnării contractului de vânzare de acțiuni.

Contractul de escrow va fi anexă la contractul de vânzare de acțiuni și va avea ca obiect, în principal, plata de către cumpărător a 10% din prețul de cumpărare (90,49 milioane lei) în termen de două zile de la data contractului de escrow.

Executivul nu indica însă un termen limită pentru semnarea contractului de vânzare a acțiunilor.

Transferul dreptului de proprietatea asupra acțiunilor majoritare la CFR Marfă este condiționat totodată de "emiterea de către Consiliul Concurenței a unei adrese sau decizii" în conformitate cu dispozițiile Legii concurenței "și/ sau emiterea unui asemenea document de către alte autorități de concurență competente".

Încheierea vânzării acțiunilor se va realiza de asemenea doar prin creditarea contului vânzătorului, statul român, cu întreaga sumă reprezentând prețul pachetului de acțiuni.

Modalitatea de plată a acțiunilor va consta în încasarea integrală, la data finalizării tranzacției, de către vânzător a garanției de participare la licitație în valoare de 10 milioane euro, a celor 90 milioane lei din fondul escrow și a diferenței rămase până la prețul de vânzare.

Premierul Victor Ponta i-a cerut săptămâna trecută noului ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, să îl cheme, luni, pe câștigătorul licitației de privatizare a CFR Marfă și să semneze contractul de vânzare, adăugând că, dacă acesta "nu dă banii", va fi numit un manager privat, iar licitația va fi reluată.

Șeful Consiliului Concurenței estima la jumătatea lunii august că va dura o lună de la notificarea GFR pentru a se stabili dacă decizia va fi luată local sau la nivelul CE, termenul legal de aprobare fiind de șase luni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 13 August 2013
Stire din Eveniment : Cine fură motorina CFR-ului
Pagina a fost generata in 1.1522 secunde