Guvernul a plafonat indemnizația pentru mame la 4.000 de lei

356
Guvernul Boc strânge tot mai mult cureaua. În ultima ședință din 2008, Executivul a luat mai multe măsuri de economisire a banului public. O primă decizie se referă la interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat. Nimeni dintre cei ce lucrează în instituțiile publice nu va mai putea beneficia de ambele surse de venituri. Acest lucru va fi posibil doar în sistemul privat, a declarat premierul Emil Boc la întâlnirea cu presa.
În situația în care, cu ocazia pensionării, au fost acordate și plăți compensatorii, persoana care dorește să lucreze, în continuare, în sistemul public va trebui să returneze sumele compensatorii încasate, în termen de 30 de zile. Este vorba în special de persoanele din domeniul apărării și internelor, care, cu ocazia pensionării, au primit sume de ordinul miliardelor de lei. În sistemul administrației și internelor, la nivel central, lucrează aproximativ 350 de persoane, în frunte cu ministrul Gabriel Oprea, care fac parte din această categorie. Ministrul a susținut măsura și s-a angajat să returneze, pe 5 ianuarie 2009, suma de aproape un miliard de lei.
Guvernul a decis plafonarea indemnizației pentru mame. Nicio mamă care este angajată în muncă nu va primi mai puțin de 800 de lei, dar nici mai mult de 4.000 de lei. Sumele respective includ și alocația pentru copii, în valoare de 200 de lei. Premierul a declarat că plafonarea respectă principiul solidarității. "Legea noastră este una dintre cele mai generoase din UE" – a afirmat acesta.
Ordonatorii de credite din cadrul autorităților publice vor trebui să prevadă, în bugetul de stat pe 2009, cheltuieli cu mașinile, echipamentele, mobilierul și birotica mai mici cu 50% față de cele din 2008. Potrivit unei alte hotărâri, numărul total al funcțiilor de conducere din instituțiile publice va fi de maxim 12% din numărul total al funcțiilor publice.
Pe baza unui memorandum al Ministerului Finanțelor Publice s-au luat măsuri restrictive privind deplasările demnitarilor. În afară de miniștri, orice alt demnitar din cadrul guvernului se va deplasa cu avionul numai la clasa economy. Personalul care este trimis în străinătate de către guvern nu va mai utiliza taxiul, ci mijloacele de transport în comun.
Guvernul a adoptat OUG prin care președintele Senatului devine vicepreședinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Decizia privind salariile profesorilor și pensiile va fi luată când se va analiza proiectul bugetului de stat, pe baza resurselor existente, a precizat Boc. El a declarat că semnalele sunt proaste: deficitul bugetar se apropie de 5%, în condițiile în care creșterea economică a fost de 8,3%, iar veniturile la bugetul de stat, care ar fi trebuit să fie de 50 miliarde euro, sunt de numai 43 miliarde euro. În momentul de față, facturi de sute de milioane de euro, la transporturi, educație, pentru infrastructură, au rămas neachitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8948 secunde