Guvernul nu mai acordă ajutoare sociale angajaților Oltchim, invocând că aceștia au primit salariile

415
Guvernul nu mai acordă ajutoare sociale angajaților Oltchim, invocând că aceștia au primit salariile - oltchim2-1356713370.jpg
Guvernul a anulat hotărârea în baza căreia o parte dintre angajații Oltchim ar fi trebuit să primească în luna decembrie ajutoare sociale, argumentând că aceștia au încasat salariile restante, iar acordarea ajutoarelor ar genera discriminare între beneficiari și angajații care ar primi doar salariul.

Acordarea de ajutoare a fost decisă în contextul în care combinatul Oltchim își încetase producția din cauza unor datorii de peste 500 milioane euro, iar angajații nu mai primeau salariile de mai multe luni.

În luna octombrie, Guvernul a hotărât ca pentru 522 de angajați Oltchim, din totalul celor 3.353 salariați, al căror venit mediu lunar pe membru de familie este mai mic decât 786 lei și care nu dețin în proprietate alte locuințe în afara celei de domiciliu, terenuri cu potențial productiv sau utilaje agricole ori de prelucrare a lemnului să fie acordate ajutoare sociale de urgență în sumă de câte 1.400 lei, în două tranșe, în lunile octombrie și noiembrie.

La trei săptămâni după această decizie, Executivul a emis o nouă hotărâre care stabilea că ajutoarele vor fi acordate într-o singură tranșă, în luna decembrie, Guvernul motivând că nu a fost "suficient timp" pentru realizarea tuturor procedurilor administrative care să permită deja plata primei tranșe.

Tot atunci, Guvernul anunța că va notifica oficial Comisia Europeană pentru acordarea la Oltchim a unui ajutor de urgență de 20 milioane euro.

În ședința de joi, Executivul a decis însă să abroge hotărârea privind acordarea de ajutoare de urgență pentru angajații Oltchim.

Contactat de MEDIAFAX, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a arătat că aceste ajutoare nu au mai fost acordate deoarece nu mai era cazul, angajații încasând între timp salariile restante. Acordarea ajutoarelor ar fi generat, în opinia ministrului, o situație discriminatorie între beneficiarii ajutoarelor, care ar fi încasat atât salariul, cât și ajutorul social, și ceilalți angajați care ar fi primit doar salariul.

Ministrul a arătat că, dacă va fi cazul, Guvernul va emite o nouă hotărâre privind acordarea de ajutoare, dar că se speră să nu mai apară o situație care să impună o astfel de măsură.

Premierul Victor Ponta afirma că, în momentul în care a preluat șefia Guvernului, salariații combinatului chimic aveau o restanță de trei luni la plata salariilor

Ministerul Economiei, care controlează Oltchim, a anunțat recent că angajații Oltchim au primit, pe 5 și 6 decembrie, salariile restante din octombrie, iar în perioada 20-21 decembrie vor încasa și avansurile aferente lunii noiembrie. Salariile restante pentru luna septembrie au fost achitate la jumătatea lunii noiembrie.

Ministerul mai arăta că Oltchim a pornit secțiile principale de producție, cu fonduri atrase exclusiv de la clienți, și funcționează la o capacitate de 25-30%, cu aproximativ 800 de muncitori, urmând să se ajungă la o capacitate de 60%.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, întrucât Dan Diaconescu, câștigătorul licitației, nu a plătit până la 1 octombrie suma de 45 milioane euro pentru preluarea acțiunilor deținute de stat.

Guvernul va relua, în prima parte a anului 2013, procesul de privatizare a combinatului cu un investitor strategic.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Decembrie 2012
Stire din Politică-Administrație : Guvernul va avea 24 de miniștri
Pagina a fost generata in 0.4881 secunde