Guvernul relansează finanțarea IMM-urilor. Iată ce măsuri de sprijin a adoptat!

250
Guvernul relansează finanțarea IMM-urilor. Iată ce măsuri de sprijin a adoptat! - fondguvernulrelanseazafinantarea-1647543058.jpg

Articole de la același autor

Piața creditelor bancare din România a parcurs mai multe etape în ultimele două decenii. Anii de creștere economică 2006 – 2008 au fost „epoca de aur a creditelor cu buletinul”. Apoi, din prima zi a anului 2009 a început „epoca glaciară a creditării”.

Speriate de criza economică mondială și împovărate de creditele neperformante, băncile din România au înghețat creditarea până în anul 2013. În acea perioadă, opt din zece cereri de creditare erau respinse de bănci, care înăspriseră standardele de creditare, transformându-le în bariere de netrecut. Comportamentul lor față de economia reală era favorizat de faptul că statul se împrumuta în draci, cu dobânzi mari, asigurându-le profituri ridicate și sigure.

Creditarea iese din „epoca glaciară”

Începând din 2014, pe fondul relaxării politicii BNR, al creșterii economice și al reducerii nevoii de creditare a statului, băncile au redescoperit economia reală, dar mai ales populația. Creditul de consum și creditul imobiliar (în primul rând cel garantat prin programul „Prima Casă”) au înregistrat cele mai mari salturi. Populația ajunsese să se împrumute mai mult decât agenții economici. La 31 decembrie 2019, ponderea creditelor acordate populației în totalul împrumuturilor urcase la 53,09%. În schimb, ponderea creditării agenților economici coborâse la 44,20%.

Recesiunea economică provocată de pandemia Covid-19 a obligat statul să susțină mediul de afaceri prin măsuri de garantare a creditelor bancare. Încurajate, băncile comerciale au început să își întoarcă fața spre economia reală și să o susțină. Astfel că, la data de 31 decembrie 2021, ponderea împrumuturilor acordate agenților a crescut la 45,68% din totalul creditării. Dar populația a rămas în continuare clientul preferat al bancherilor; este drept cu o pondere semnificativ mai mică, de numai 50,29%.

Piedici în calea finanțării afacerilor

Experiența anilor 2020 – 2021 i-a arătat Guvernului României calea ce trebuie urmată. Dacă vrem să accelerăm creșterea economică, trebuie ajutat „motorul economiei”, creditarea, să lucreze la turație maximă.

În prezent, 99,7% dintre companiile din România sunt întreprinderi mici și mijlocii. Ele realizează aproximativ 60% din produsul intern brut al țării și angajează 60% din forța de muncă. Dar din păcate, accesul lor la finanțare este redus, băncile preferând să nu își asume riscuri și să crediteze marile companii. Un sondaj al Băncii Naționale a României arată că 77% dintre agenții economici nu beneficiau de împrumuturi bancare în iunie 2021.

Pe de altă parte, un segment semnificativ al companiilor care accesaseră un credit în anul 2021 s-au plâns de condițiile impuse de băncile comerciale privind valoarea sau tipul garanției și de nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor.

Statul preia garantarea creditelor

Apreciind că economia națională trece printr-o „situație excepțională”, Guvernul s-a decis să ia măsuri urgente pentru a deschide accesul IMM-urilor la creditare. Prin intermediul unor programe de garantare din partea statului, vor fi susținute domenii prioritare ale economiei românești.

Astfel, printr-o ordonanță de urgență adoptată în ședința din 16 martie 2022, au fost aprobate următoarele măsuri:

- garantarea de către stat, în proporție de maximum 90%, a creditelor acordate IMM-urilor pentru investiții sau capital de lucru, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare, aferente creditului garantat;

- acordarea de către stat a ajutoarelor sub formă de granturi, care acoperă integral valoarea comisionului de risc și a comisionului de administrare pe toată perioada de valabilitate a garanției acordate, dobânda aferentă creditelor, precum și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate.



Patru programe de sprijin


Totodată au fost aprobate următoarele programe guvernamentale:

- „IMM Prod” - pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de IMM-uri, inclusiv start-up-uri, din zona urbană, pentru următoarele obiective: încurajarea producției autohtone de bunuri de larg consum, creșterea capacității de producție; reconversia de la intermediere la producție; digitalizarea activității; îmbunătățirea standardelor de mediu, inclusiv îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul proceselor de producție. Bugetul schemei de ajutor de stat aferente este de 268.544.792 de lei, pentru un număr de 2.550 de beneficiari;

- „Rural Invest” - pentru asigurarea capitalului de lucru și finanțarea investițiilor realizate de IMM-urile din micile localități rurale și urbane. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 530.583.333 de lei, pentru un număr estimat de 4.286 de beneficiari;

- „Garant Construct” - pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor efectuate de IMM-urile din sectorul construcțiilor, care sunt implicate în proiecte privind îmbunătățirea eficienței energetice, pentru investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu. Programul are alocat un buget de 495.572.822 de lei, pentru un număr de 4.165 de beneficiari;

- „Innovation” - destinat sprijinirii capacității de inovare și susținerii activităților la export ale IMM-urilor cu activitate în domeniul comerțului și servicilor, care au cifra de afaceri mai mică de 1 milion de euro și care activează în industria exportatoare, nepoluantă. Bugetul alocat este de 214.550.000 de lei, pentru un număr de 1.835 de beneficiari.

Cele patru programe guvernamentale însumează o finanțare de 1,509 miliarde de lei pentru 12.836 de beneficiari. Schemele de ajutor de stat vor putea fi aplicate după ce vor fi aprobate de Comisia Europeană.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5109 secunde