Hotelierii și turiștii scapă de majorarea TVA la cazare

1017
Hotelierii și turiștii scapă de majorarea TVA la cazare - d389f02b21f60630c52d9c23ce40810f.jpg
Industria hotelieră este parțial afectată de majorarea TVA. Pentru serviciile de cazare se va aplica în continuare cota redusă, de 9%. În schimb, în restaurante, baruri, terase și se va lucra cu noua cotă de TVA, de 24%.

Schimbarea ridică unele probleme doar în cazul biletelor achitate în avans, care au inclus, pe lângă costul cazării, pe cel al micului dejun sau al pensiunii complete. Hotelierii au încasat și virat la bugetul de stat 9% TVA, pentru cazare, și 19% TVA, pentru masă. După data de 1 iulie, ei nu le pot cere turiștilor să scoată bani în plus pentru masă, pentru a acoperi majorarea cu 5% a TVA. Cum vor proceda pentru a respecta legea? Simplu: vor elibera bonuri valorice de masă la nivelul sumelor achitate în avans. În schimb, clienții vor primi hrană mai puțină sau la un nivel calitativ mai scăzut.
Cota redusă de 9% se aplică în continuare pentru următoa-rele servicii și livrări de bunuri:
l accesul la muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice, târguri, expoziții și evenimente culturale, cinematografe;
l livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, cu excepția celor destinate exclu-siv sau în principal publicității;
l livrarea de proteze și accesorii ale acestora, cu excepția protezelor dentare;
l livrarea de produse ortopedice;
l livrarea de medicamente de uz uman și veterinar;
l cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping.
La livrarea locuințelor cu caracter social, cota redusă de 5% rămâne neschimbată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5831 secunde