Fermierii în stradă

Ieri, crescătorii de bovine au pichetat Ministerul Agriculturii și Guvernul

488
Ieri, crescătorii de bovine au pichetat Ministerul Agriculturii și Guvernul - 21dd2bb7a4d988443cb303e42afb8316.jpg

Articole de la același autor

Ieri, peste 1.500 de fermieri au protestat în capitală, cerând mai multe subvenții și împrumuturi mai ieftine. La protest a participat și Asociația Crescătorilor de Taurine, filiala Constanța. Reprezentanții crescătorilor au discutat cu ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, pentru a găsi soluții la problemele sectorului.

Crescătorii de animale au ajuns la capătul răbdării, din cauza plăților întârziate, subvențiilor mici și prețului scăzut al laptelui. "Situația a degenerat, din păcate. Fermierii sunt extrem de nemulțumiți. Plățile întârzie, iar situația de pe suprafețele agricole este dezastruoasă. Vom ajunge ca acum doi ani, când crescătorii de animale veneau și se rugau să găsim cumpărători pentru efectivele de bovine, din cauza penuriei de nutrețuri", a declarat pentru ziarul "Cuget Liber", Cristian Olteanu, președintele Asociației Crescătorilor de Taurine, filiala Constanța.
Crescătorii de bovine s-au îmbrâncit cu jandarmii, în încercarea de a pătrunde în sediul Ministerului Agriculturii. Fermierii au adus o vacă pe care au încercat să o introducă în curtea instituției, însă animalul a leșinat din cauza îmbulzelii.
Fermierii care au protestat în piața Victoriei au adus un tractor și un coșciug, pentru a simboliza situația dezastruoasă în care a ajuns agricultura.
"Discuțiile cu ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu au vizat eliminarea impozitului forfetar pentru firmele din zootehnie, subvenționarea suplimentară a laptelui pentru a compensa prețul scăzut pe care îl oferă procesatorii, precum și acordarea până la sfârșitul anului a 70% din subvenția pe exploatație aferentă anului 2010, așa cum a hotărât Comisia Europeană", a precizat Cristian Olteanu.
De asemenea, s-au mai discutat și creditarea cu dobânzi mai mici de către băncile de stat și grăbirea plăților aflate și așa în întârziere. "Subvențiile sunt acordate cu jumătate de an întârziere, iar statul nu plătește nicio penalizare, în timp ce noi, dacă avem ceva de plată la stat, de a doua zi suntem penalizați cu 0,1%", a explicat Costel Caraș, președintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România.
Costel Caraș a mai precizat că din cauza schimbului intracomunitar de lapte și produse lactate, rămân aproximativ 120 de tone de lapte pe zi, care nu sunt luate de procesatori, preferând produse din alte țări. Din acest motiv, este necesară introducerea unui nou sistem de etichetare care să conțină date despre proveniența materiei prime și conținutul procentual al componentelor produsului.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a asigurat reprezentanții crescătorilor de bovine de tot spri-jinul său pentru soluționarea problemelor, la întâlnirea ce a avut loc ieri. "Revendicările sunt realiste, însă avem și noi unele restricții impuse de UE. Sunt lucruri care trebuie discutate la Bruxelles. Precizez că problemele crescătorilor români de bovine nu sunt singulare, acestea manifestându-se la nivelul mai multor țări din Europa. Sunt cazuri în care unele țări din UE au apelat la stocurile de lapte praf", a spus Ilie Sârbu. Ministrul și-a arătat disponibilitatea intermedierii unei întrevederi între reprezentanții sectorului, Ministerul Finanțelor Publice și prim-ministrul României.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 10 Iunie 2009
Stire din Economie : Un sfat de criză
Pagina a fost generata in 1.9179 secunde