În jur de un milion de fermieri vor trebui să abandoneze agricultura de subzistență, până în 2020

267
În jur de un milion de fermieri vor trebui să abandoneze agricultura de subzistență, până în 2020 - tineriifermieripotaccesacele55mi-1345974951.jpg
Potrivit studiului "Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru România, în perspectiva participării la negocierile desfășurate în cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar", realizat de CEROPE, până în anul 2020 circa un milion de fermieri vor trebui să abandoneze agricultura de subzistență, care va deveni din ce în ce mai nerentabilă, aceștia urmând să se recalifice în meserii din sfera industriei, construcțiilor și serviciilor.

"Pentru ca acest lucru să nu se facă cu dislocări mari de populație, pe de o parte, și pentru a aduce satul românesc mai aproape de condițiile secolului XXI, pe de altă parte, este necesară dotarea cu un minim de infrastructură a zonelor rurale fără de care activitățile non-agricole nu se pot dezvolta. Dar, întrucât respectiva infrastructură este costisitoare (atât în faza de construcție, cât și în cea de mentenanță ulterioară), este important ca respectivele costuri să fie asumate și acceptate de comunitățile respective, care să fie dispuse să plătească taxe locale sporite", se arată în documentul prezentat de Agerpres.

Potrivit acestuia, din acest motiv este esențial ca dotarea cu infrastructură pentru industrie, construcții și servicii să înceapă în mediul rural cu acele comune care își asumă respectivele costuri și nu cu cele stabilite prin algoritm politic. "La început, rata de succes va fi modestă, poate sub 5% din totalul comunelor acceptând aceste costuri. Ulterior, pe măsură ce ele își vor dezvolta și activități non-agricole, efectul de demonstrație va face ca și alte comune învecinate să le urmeze exemplul. Astfel, spre sfârșitul acestui deceniu, ar fi posibil ca o bună parte din comunele românești să cunoască, în sfârșit, binefacerile civilizației", arată studiul citat de Agerpres.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 25 August 2012
Stire din Economie : TVA la încasare, de la 1 ianuarie 2013
Sâmbătă, 25 August 2012
Stire din Economie : Cum arată economia națională  în 2012
Pagina a fost generata in 1.5036 secunde