În Constanța,

Încasările la buget din impozitul pe profit au scăzut cu aproape 15%, în luna iulie

1122
Încasările la buget din impozitul pe profit au scăzut cu aproape 15%, în luna iulie - bcfee5ef480e3ecfe5e95675e149c27b.jpg
Luna iulie a însemnat pentru firme, plata primei tranșe a impozitului forfetar, în cazul în care impozitul pe profit a fost mai mic decât cuantumul impozitului minim, stabilit prin lege. Rezultatele nu sunt deloc spectaculoase, ba mai mult, aplicarea noului bir a condus la reducerea locurilor de muncă și la majorarea cheltuielilor cu șomajul, potrivit ministrului IMM-urilor, Constantin Niță.

Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru cele două luni ale trimestrului al doilea (mai și iunie), statul a încasat 291,7 milioane de lei, de pe urma impozitului minim pe profit.
Datele Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Constanța arată o valoare a încasărilor la bugetul general consolidat de 373,2 milioane lei, în iulie 2009. Practic, a existat o creștere de 18,62%, comparativ cu luna iulie a anului trecut, când s-au încasat 314,8 milioane lei.
Defalcat, au fost încasate 164,8 milioane de lei la bugetul de stat, 75,5 milioane lei - contribuția la bugetul asigurărilor sociale, 2,8 milioane lei - șomaj și 31,2 milioane lei la bugetul asigurărilor de sănătate.
"La Trezoreria Constanța nu există un cont special unde sunt vărsați banii încasați de pe urma impozitului minim. Impozitul forfetar este vărsat fie în contul impozitului pe venit, care include și impozitul pe microîntreprindere, fie în contul impozitului pe profit, după caz", a declarat, pentru ziarul "Cuget Liber", Adriana Damian, directorul executiv adjunct al DGFP Constanța.
Astfel, în a șaptea lună a anului 2009, încasările de pe urma impozitului pe profit au fost de 41,2 milioane lei, iar de pe urma impozitului pe venit, de 53,9 milioane lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, diferențele nu sunt sem-nificative, ba mai mult, se observă o scădere a încasărilor din impozitul pe profit. În iulie 2008, DGFP Constanța a încasat de la agenții economici 47,8 milioane lei, din impozitul pe profit. Tot în aceeași perioadă, valoarea încasărilor din impozitul pe venit era de 47,4 milioane lei.
Scăderea veniturilor la bugetul de stat, din impozitul pe profit, arată situația cu care se confruntă sectorul privat, din cauza creșterii alarmante a numărului de suspendări, radieri sau dizolvări. Numai în județul Constanța, în primele șapte luni ale acestui anul, 4.649 de firme și-au încetat activitatea, în comparație cu perioada similară din 2008, când doar 821 de firme și-au suspendat activitatea, au fost dizolvate și radiate. De când a intrat în vigoare impozitul forfetar, până în prezent, 3.842 firme și-au încheiat activitatea. La 31 iulie 2009, existau 30.262 persoane juridice active, în Constanța, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.
Ca să nu mai vorbim de trecerea în economia gri a anumitor firme, care pun alte cifre pe hârtie decât în realitate. Agenții economici pot plăti doar un impozit minim, dacă înregistrează în contabilitate un număr mic de operațiuni de comerț, evitând astfel să plătească un impozit pe profit mai mare. Și pentru a ocoli legea și a nu da bani la stat, pot înregistra facturile fiscale după 1 octombrie 2009, când va fi aplicată măsură conform căruia profitul reinvestit nu va fi impozitat. Că doar e criză!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0195 secunde