Începe trecerea la sistemul caselor de marcat conectate la satelit

371
Începe trecerea la sistemul caselor de marcat conectate la satelit - incepetrecerea-1419861284.jpg

Articole de la același autor

La 1 ianuarie 2015 începe implementarea sistemului caselor de marcat cu jurnal electronic conectate prin satelit la instituțiile fiscale. Acesta permite urmărirea în timp real, de la distanță, a activității agenților economici și prelucrarea rapidă a datelor. Inspectorii fiscali se vor deplasa la sediul firmelor când vor constata o diminuare suspectă a încasărilor înregistrate de casele de marcat.

Potrivit OUG recent aprobate, înlocuirea vechilor aparatelor de marcat cu cele echipate cu jurnal electronic se va face în trepte. Marii contribuabili au un răgaz de 180 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru a se dota cu noile aparate, contribuabilii mijlocii - 210 zile, iar micii contribuabili - 390 de zile. Procedura de conectare a aparatelor la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale va fi stabilită, de către ANAF, în decurs de 6 luni după cele 390 de zile. Agenții economici au obligația de a asigura conectarea la distanță a aparatelor.

Întrucât întregul proces de implementare a noului sistem va dura circa un an și jumătate, el va fi operațional în a doua jumătate a anului 2016.

Bonul fiscal va suferi o modificare. Pe viitor, pe lângă datele actuale, va cuprinde, ca element obligatoriu, codul de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului. Acesta este necesar pentru deducerea TVA, care poate fi justificată cu bonurile fiscale ce îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate.

La nivelul ANAF va fi înființat, în formă electronică, un registru național de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate.

Sistemul are și câteva excepții. Nu sunt incluse: comerțul ocazional efectuat de către producătorii agricoli individuali, autorizați; vânzarea de ziare și reviste prin distribuitori specializați; transportul public de călători în interiorul unei localități pe bază de bilete sau abonamente tipărite și altele.

Potrivit proiectului de act normativ, un număr de 26 de fapte constituie contravenții și sunt sancționate cu amenzi de la 800 la 60.000 de lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 30 Decembrie 2014
Stire din Economie : 2015 va fi anul investițiilor
Marţi, 30 Decembrie 2014
Stire din Economie : Plugușorul de la mare
Luni, 29 Decembrie 2014
Stire din Economie : Topul mărfurilor din portul Midia
Pagina a fost generata in 1.1378 secunde