Info fiscalitate: Contribuții sociale

272
Începând cu data de 1 iulie 2012, contribuțiile sociale obligatorii datorate de către persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, profesii libere sunt administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Următoarele categorii de contribuabili, menționați la art. 29621 alin. (1) lit.a) - e) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare, respectiv:
¨ întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;
¨ membrii întreprinderii familiale;
¨ persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfășoare activități economice;
¨ persoanele care realizează venituri din profesii libere;
¨ persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidența contabilă în partidă simplă, datorează contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

1. CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE (CAS)
Venitul declarat - venitul pentru care persoanele doresc să se asigure - nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (741 lei) și nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câștig (10.585 lei).
Cota contribuției de asigurări sociale datorată este de 31,3%.
Declararea veniturilor se realizează prin depunerea unei declarații privind venitul asigurat la sistemul public de pensii la organul fiscal competent, respectiv, formularul 600. În baza acestei declarații, organul fiscal emite decizia de impunere în care stabilește contribuția socială anual datorată și termenele de plată.
Persoanele asigurate în sistemul public de pensii sunt obligate să efectueze în cursul anului trimestrial, plăți anticipate cu titlu de impozit, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Nu datorează contribuții de asigurări sociale:
- contribuabilii al căror venit net anual, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
- persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obținerii de venituri salariale sau indemnizații șomaj;
- persoanele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii.

2. CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE (CASS)

În cazul contribuției de asigurări sociale de sănătate baza lunară de calcul o reprezintă venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentând contribuții sociale (diferența dintre totalul veniturilor încasate și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuții sociale), sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, și nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară (700 lei), dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția.
Cota de contribuție datorată - 5,5%.
În baza declarației de venit estimat/declarație de venit realizat (Formular 220/Formular 200) depusă de către contribuabili, organul fiscal competent emite decizie de impunere pentru plăți anticipate în care stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată anticipat și termenele de plată.
Astfel, persoanele care au calitatea de contribuabili la sistemul asigurărilor sociale de sănătate sunt obligate să efectueze plata contribuțiilor de asigurare sociale de sănătate anticipat, în cursul anului, trimestrial, în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, cu regularizarea sumelor datorate anual.
În baza declarației privind venitul realizat - Formular 200 - depusă de contribuabili după încheierea anului fiscal, organul fiscal stabilește obligațiile anuale de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăți anticipate.
La determinarea venitului anual baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate NU se iau în considerare pierderile fiscale anuale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 14 Iunie 2012
Stire din Economie : ANAF va fi regionalizată
Marţi, 17 Aprilie 2012
Stire din Economie : Sorin Blejnar și-a dat demisia
Pagina a fost generata in 0.2942 secunde