Info fiscalitate: Declarație privind veniturile realizate în România

114
Info fiscalitate: Declarație privind veniturile realizate în România - infofiscalitate-1393441813.jpg

Articole de la același autor

Prin Ordinul președintelui ANAF nr. 3883/2013 a fost stabilit modelul și conținutul formularului 200 "Declarație privind veniturile realizate în România". Termenul de depunere al acestui formular este până pe data de 25 mai 2014.
Declarația se depune de către persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani și/sau în natură din România, provenind din: activități independente; cedarea folosinței bunurilor; activități agricole pentru care venitul net se stabilește în sistem real; piscicultură; silvicultură; transferul titlurilor de valoare, altele decât părțile sociale și valorile mobiliare în cazul societăților închise; operațiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum și orice alte operațiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacționate pe piețe autorizate și supravegheate de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare.
Persoanele fizice care obțin venituri dintr-o activitate desfășurată într-o formă de organizare cu personalitate juridică (SPRL) constituită potrivit legii speciale și care este supusă regimului transparenței fiscale, potrivit legii, asimilează venitul distribuit, venitului net anual din activități independente.
Declarația se depune și de către persoanele fizice care au realizat venituri din activități independente pentru care impozitul reținut la sursă de plătitorii de venituri reprezintă plată anticipată în contul impozitului anual, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Codul fiscal), și nu au optat pentru impozitarea finală de către plătitorul de venit.
De asemenea, au obligația depunerii declarației și persoanele fizice care obțin venituri in urma asocierii cu o persoană juridică română, microîntreprindere care nu generează o persoană juridică.
Nu depun declarația:
- persoanele fizice pentru care impozitul reținut de plătitorii de venituri este final, potrivit opțiunii contribuabililor;
- persoanele fizice care în anul de raportare au realizat venituri din activități independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepția persoanelor care au depus declarațiile de venit estimativ în luna decembrie și pentru care nu s-au stabilit plăți anticipate, conform legii.
- Nu au obligația depunerii declarației persoanele fizice prevăzute la art. 63 alin. (2) din Codul fiscal care în anul de raportare au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părți este stabilită în lei, nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real și la sfârșitul anului anterior nu îndeplinesc condițiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activități independente, pentru care plățile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat și impozitul este final, cu următoarele excepții:
1) pentru situațiile în care declarația de venit estimativ a fost depusă în luna   decembrie și pentru care nu s-au stabilit plăți anticipate, conform legii;
2) pentru situațiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 82 alin. (7) din Codul fiscal;
3) pentru situațiile în care investițiile la bunurile mobile și imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui deținător legal, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosinței bunurilor, inclusiv a contractelor de comodat, sunt efectuate de cealaltă parte contractantă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 18 Februarie 2014
Stire din Economie : Info fiscalitate: Rambursări de TVA
Luni, 30 Decembrie 2013
Stire din Economie : Ce ne-a pregătit Fiscul pentru 2014
Sâmbătă, 14 Decembrie 2013
Stire din Economie : Calendarul fiscal  al lunii decembrie
Marţi, 10 Decembrie 2013
Stire din Economie : Calendarul fiscal al lunii decembrie
Pagina a fost generata in 0.4743 secunde