Inspecția Muncii s-a pus cu amenzile pe "Daewoo-Mangalia"

685
Inspecția Muncii s-a pus cu amenzile pe
Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a amendat cu 10.000 de lei compania "Daewoo - Mangalia Heavy Industries".

Nu-i iartă
Motivul sancțiunii: conducerea șantierului naval nu a pus în aplicare măsura obligatorie stabilită prin procesul verbal de control nr. 060972/21.10.2010, de a permite accesul în unitate, inclusiv în spațiile productive, a tuturor salariaților care participă la grevă.
Mihai Andrei, purtătorul de cuvânt al DMHI, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", că amenda, ca și procesul verbal de control, vor fi contestate în justiție.
La rândul său, Marin Florian, liderul Sindicatului "Navalistul", susține că inspectorii de muncă au promis că vor veni în fiecare zi la DMHI, să dea amenzi, până când conducerea companiei va respecta legea. Inspecția Muncii consideră că societatea DMHI încalcă prevederile articolului 54, aliniatul 3, din Legea nr. 168/1999 privind soluționarea conflictelor de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

Botniță și politică
Conducerea Consiliului Județean Constanța a luat atitudine față de decizia administrației companiei româno-sud coreene de a interzice accesul în incinta societății a salariaților care participă la grevă, ignorând măsura stabilită de lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța. Pe de altă parte, dă și o tentă politică acestui conflict.
"Considerăm că atitudinea conducerii SC Daewoo - Mangalia Heavy Industries SA reprezintă o punere în practică a dorinței PDL de a se pune botniță mișcărilor sindicale cu prețul limitării drepturilor fundamentale constituționale (liber-tatea întrunirilor și dreptul la grevă, articolele 39 și 43 din Constituția României), acțiune realizată prin intermediul reprezentantului porto-caliu în conducerea executivă a șantierului, vicepreședintele Vasile Iorga.
Totodată, conducerea Consiliului Județean Constanța atrage atenția președintelui șantierului, domnul Soon Gil HONG, că se află pe teritoriul unui stat suveran și este obligat să respecte întocmai legislația acestuia, la fel cum orice firmă străină care își desfășoară activitatea în Coreea de Sud este obligată să respecte obiceiurile și legile acestei țări.
Având în vedere situația creată, conducerea Consiliului Județean Constanța a transmis sesizările de rigoare Instituției Prefectului județului Constanța, Inspectoratului Județean de Poliție Constanța, Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Comisiei de abuzuri a Parlamentului României, Ambasadei Coreei de Sud în România etc." - se arată în comunicatul dat pu-blicității.

Avem drepturi!
Referindu-se la mesajul Consiliului Județean Constanța, purtătorul de cuvânt al DMHI a declarat: "Ne delimităm de orice imixtiune politică în ceea ce privește deciziile din societatea noastră. Compania noastră este o firmă română, nu este străină. Orice firmă română are drepturi pe care și le poate apăra în instanță. Prin urmare, atâta vreme cât există pe rolul instanțelor românești o acțiune pe acest subiect, părerea noastră este că instanța trebuie să se pronunțe."

Mută greva în Capitală
Dacă nu sunt acceptați în DMHI, în schimb greviștii sunt primiți cu brațele deschise la mitingul organizat pe 27 octombrie 2010, în capitală, de către cele cinci confederații sindicale reprezentative - BNS, CNS "Cartel Alfa", CNSLR - Frăția, CSDR și CSN "Meridian".
"Mutăm greva de la Mangalia la București - a declarat liderul de sindicat. BNS a acceptat să acopere jumătate din costurile deplasării. Vom pleca cu 15 autocare pline cu greviștii de la DMHI."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0709 secunde