Inspectorii veterinari, în luptă cu febra aftoasă

278
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța (DSVSA) desfășoară, în perioada 20 - 22 mai, un exercițiu de simulare privind combaterea în febra aftoasă, cu colaborarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Instituției Prefectului Constanța și a structurii centrale a Autorității Naționale Sanitare Veterinare.

"Acest exercițiu este de o importanță deosebită pentru structurile veterinare implicate deoarece este o premieră la nivelul județului Constanța, beneficiind de un aport maxim logistic și uman, reprezentând și o oglindă a colaborării eficiente cu celelalte instituții partenere", au precizat reprezentanții DSVSA Constanța. Potrivit acestora, exercițiul este constituit din două module: unul teoretic, ce cuprinde discuții despre epidemiologia bolii, intervenția în focarele de boală, implicarea participanților în munca analitică și în procesul de luare de decizii cu privire la activitățile și măsurile luate în legătură cu suspiciunea și confirmarea focarelor de febră aftoasă, și altul practic, în teren - simularea unui focar de febră aftoasă. Aplicația practică în teren va avea loc într-un centru de colectare ovine.

Febra aftoasă este o boală infecto - contagioasă care afectează îndeosebi vitele, oile, porcii și caprele. Boala este însoțită de apariția unor vezicule pline cu lichid, apărute la nivelul mucoasei gingivale sau a membrelor.

"Boala se poate răspândi prin contact direct sau indirect cu animalele bolnave, dar și prin mișcări necontrolate de persoane, animale, vehicule sau alte obiecte contaminate cu virus. De asemenea, este posibilă împrăștierea virusului pe calea aerului. Carnea provenită din carcasele animalelor infectate cu virusul febrei aftoase poate constitui o sursă remarcabilă de agent patogen", au explicat reprezentanții DSVSA Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.338 secunde