Inspectorii veterinari suflă și-n iaurt! Au început deja controalele specifice Paștelui

739
2
Inspectorii veterinari suflă și-n iaurt! Au început deja controalele specifice Paștelui - mielpiata-1364309695.jpg
Se apropie cea mai mare sărbătoare creștină, extrem de importantă atât pentru catolici, cât și pentru ortodocși - Paștele, prilej cu care toți românii vor da iarăși iama în magazinele alimentare, în piețe și târguri, pentru masa tradițională. Un nou scandal în această perioadă nu ar fi decât "cireașa de pe tort" a acestui tăvălug de neconformități descoperite în ultima perioadă.

Conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) suflă însă acum și-n iaurt! A dispus deja structurilor teritoriale intensificarea controalelor sanitare veteri-nare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate în special carnea de miel și ouăle destinate consumului uman. Iar reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța (DSVSA) au precizat că s-au conformat deja, așadar medicii veterinari și personalul de control îndeplinesc toate măsurile tehnico - administrative impuse de ANSVSA. Așadar, directorul DSVSA Constanța este nevoit să stabilească un program de lucru special până pe 31 martie (pentru sărbătorile catolice) și pentru perioada 20 aprilie - 5 mai (pentru sărbătorile pascale ortodoxe) în baza căruia toți medicii veterinari din cadrul DSVSA Constanța și a circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor să efectueze controale și verificări ale modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, piețele agro-alimentare, unitățile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare și de alimentație publică.

În cele două perioade amintite mai sus, la nivelul DSVSA Constanța și al circumscripțiilor sanitare veterinare va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, așadar consumatorii pot oricând sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.

În plus, din ordinul ANSVSA, și la Constanța, în toate piețele agroalimentare și în alte locuri amenajate și autorizate în care va fi valorificată carnea și alte produse de origine animală, va fi prezent, obligatoriu, personal sanitar veterinar și permanența acestuia, in-clusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Conducerea ANSVSA cere și sancțiuni drastice: "În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că, în târgu-rile de animale, în piețele agroali-mentare, în unitățile de procesare sau în unitățile de desfacere nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare de funcționare, DSVSA județene vor aplica măsura sus-pendării activității până la remedierea tuturor deficiențelor și vor aplica sancțiuni în conformitate cu preve-derile legislației sanitare veterinare în vigoare".

În ceea ce privește carnea de miel, ANSVSA cere chiar identificarea și monitorizarea tuturor fermelor sau gospodăriilor particulare de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum și a operatorilor din domeniul alimentar înregistrați / autorizați sanitar veterinar care desfășoară activități de procesare, depozitare, transport / distribuție și comercializare a cărnii de miel și a produselor derivate din aceasta.

Lista acțiunilor pe care trebuie să le întreprindă personalul de control de la nivelul județului Constanța în cazul produselor de origine animală este însă parcă mai stufoasă ca niciodată. ANSVSA vrea să nu miște nimic fără ca inspectorii sanitari să verifice.

Comentează știrea

admirator
27 martie 2013
aha,

de asta au inceput sa dispara maidanezii din oras? Acum inteleg de ce uslasii ii protejeaza: negustorii lor fac afaceri frumoase de Pasti, cu necunoscatorii...

nu cred
27 martie 2013
oare?

nu,nu!maidanezii cred ca se duc la tocatura.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7849 secunde