Intrăm în zodia protestelor sindicale

231
Premierul Emil Boc a încercat în al doisprezecelea ceas să stopeze cascada acțiunilor de protest anunțate de CNSLR - Frăția și Cartel Alfa, pentru perioada 20 - 27 sep-tembrie 2010. Întâlnirea de sâm-bătă, 18 septembrie, de la Palatul Victoria, cu reprezentanții confede-rațiilor sindicale Cartel Alfa, Meri-dian, BNS, CNSRL - Frăția și CSDR s-a încheiat printr-un nou eșec. A fost un dialog al surzilor de la care fiecare parte a plecat fără să obțină nimic.
Tonul acțiunilor revendicative în cascadă este dat de sindicatele afiliate la Cartel Alfa. Astăzi, ele vor picheta prefecturile tuturor județelor. La Constanța, filiala locală va aduce pe platoul din fața Prefecturii 1.000 de oameni, care vor protesta în intervalul orar 14 -16, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", liderul Ion Caraignat.
22 septembrie este ziua unei acțiuni de protest de mare amploare, organizată de CNSRL - Frăția. Confederația a anunțat că va aduce peste 20.000 de sindicaliști la marșul și mitingul de protest din Capitală și că are susținerea Confederației Interna-ționale a Sindicatelor. Vor fi prezenți și circa 800 de constănțeni, a precizat Constantin Grosu, președintele Uniunii Județene a CNSLR - Frăția.
Cascada protestelor sindicale continuă, în Piața Victoriei, din București, cu acțiunile federațiilor din sănătate și educație (pe 23 septembrie), ale federațiilor din economie, poliție și penitenciare (pe 24 septembrie) și ale federațiile din administrație și chimie (pe 27 septembrie).
Blocul Național Sindical a anunțat că este solidar cu CNSLR - Frăția și Cartel Alfa, urmând să organizeze propria acțiune de protest până la finele lunii septembrie.
Revendicările sindicatelor sunt următoarele:
l revenirea la salariile din decembrie 2009 (anularea măsurii de reducere a salariilor bugetarilor cu 25%); l majorarea salariului minim pe economie la 750 lei, atât pentru bugetari, cât și pentru angajații societăților comerciale; l stoparea disponibilizărilor de personal în sistemul bugetar și în cel privat; l menținerea actualelor pre-vederi ale Codului Muncii și a pro-tecției salariaților în cazul conce-dierilor colective; l blocarea inițiati-vei de a desființa contractul individual de muncă pe perioadă nede-terminată, contractul colectiv de muncă la nivel de ramură și pe cel la nivel național; l menținerea actu-alei legi a pensiilor, a vârstei de pensionare și a modului de calcul al pensiei; l modificarea Legii Ins-pecției Muncii, pentru diminuarea muncii la negru și întărirea măsurilor de securitate la locul de muncă.
Acțiunile de protest din România preced Ziua Mondială pentru Munca Decentă, din 7 octombrie. Sindicatele din Europa au plani-ficată o demonstrație masivă la Bruxelles, pe 29 septembrie, pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate. La Ziua Mondială a Muncii Decente din 2008 și 2009 au participat milioane de sindi-caliști, iar anul trecut s-au înregis-trat mai mult de 470 acțiuni în 111 țări.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Stire din Economie : Lăsați-o mai moale cu turismul la negru!
Pagina a fost generata in 1.7288 secunde