Întreprinzătorii constănțeni, prea săraci pentru fondurile europene

575
Întreprinzătorii constănțeni, prea săraci pentru fondurile europene - df8c8f0c14daef293798c8bbafe73ed4.jpg
Până acum, România nu a reușit să absoarbă decât 3% din fondurile structurale disponibile. Interesul este destul de mare, însă potențialilor beneficiari le lipsește
un lucru de bază - cofinanțarea.

"Majoritatea celor care vin să se intereseze de fondurile europene vor să facă proiecte în agricultură, turism și producție. Pe baza informațiilor pe care ni le furnizează, am putea spune că toți sunt eligibili. În realitate, nu este așa, pentru că celor mai mulți le lipsesc fondurile proprii, necesare pentru derularea proiectelor cu finanțare de la Uniunea Europeană", spune Laura Tîrziu, specialist PR în cadrul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța.
Instituția oferă informații celor care ar vrea să contracteze fonduri structurale și îi îndrumă către diferiți consultanți, pentru scrierea proiectelor, în puținele cazuri în care solicitanții îndeplinesc condițiile stricte impuse de UE.
"Agricultura și proiectele de producție în mediul rural sunt extrem de căutate. Vin multe persoane fizice care vor să își înființeze firme, ca să poate atrage fonduri. Există interes, dar nu prea sunt resurse, iar asemenea proiecte au nevoie de o susținere financiară mare din partea beneficiarilor", a declarat, pentru Cuget Liber, Laura Tîrziu.
Și Oficiul Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație (OTIMMC) Constanța oferă managerilor servicii de asistență, informare și instruire pentru accesarea programelor finanțate atât din bugetul de stat, cât și din fonduri comunitare.
În 2009, oficiul constănțean a consiliat circa 600 de firme. În prima jumătate a acestei luni, OTIMMC a oferit asistență la 25 de firme.
"Pentru anul în curs, Agenția pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), în colaborare cu oficiul nostru, va lansa o serie de programe noi pentru agenții economici, unul dintre ele fiind dedicat în special firmelor afectate de criza financiară. Până acum, prin intermediul oficiului constănțean, IMM-urile constănțene au primit alocații financiare nerambursabile în valoare de circa 1.340.000 lei", a declarat, pentru Cuget Liber, Lidia Turcu, directorul coordonator al OTIMMC Constanța.
În curs de implementare este și START-ul, programul pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor, care are ca termen data de 31 martie 2010.
De asemenea, potrivit Lidiei Turcu, s-au făcut și propunerile pentru programele naționale din 2010: "Avem programul pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului, cel pentru dezvoltarea și modernizarea activităților de comercializare și modernizare a serviciilor de piață, cel pentru femeile-manager și START-ul, pentru tinerii antreprenori".
Nu în ultimul rând, România este al șaselea stat din UE care a reușit să implementeze o schemă de ajutoare de minimis, prin care IMM-urile pot accesa finanțări de până la 500.000 euro.
"Este un produs anti-criză, care prevede și ajutoare pentru relansarea afacerilor, nu doar fonduri pentru investiții. Programele în care au acces doar firmele fără datorii, care au fonduri să investească, nu mai sunt fezabile, în timp de criză. De aceea, schema în cauză se adresează și firmelor cu probleme - datorii neachitate la buget, facturi neplătite către furnizori, întârzieri la plata ratelor bancare", spunea recent Dumitru Nancu, vicepreședintele AIPPIMM.
Bugetul din 2010 al schemei este de 100 milioane euro, programul debutând la 1 ianuarie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8484 secunde