Prin schimbarea sistemului de impozitare

Microîntreprinderile sunt stimulate să facă investiții din profit

477
De la 1 ianuarie 2010, microîntreprinderile nu mai plătesc impozitul de 3% pe venit, urmând a achita cota unică de 16%, din profit. Primele reacții față de această măsura au fost negative. Unii s-au grăbit să susțină că peste 300.000 de firme vor fi direct afectate.
Lucrurile nu stau deloc așa. Dimpotrivă, singurul care va avea de suferit este bugetul statului. În schimb, microîntreprinderile au numai de câștigat. Mai mult, ele sunt încurajate să facă profit, în noile condiții.
Explicația este cât se poate de simplă. Pe timpul când se aplica impozitul de 3%, statul avea un venit sigur, chiar și de la firmele care nu realizau profit. În noile condiții, microîntreprinderile nu vor mai plăti impozit decât în cazul în care au profit. Multe dintre ele vor încerca să umfle cheltuielile, pentru a raporta un rezultat negativ sau un profit cât mai mic. Altele, care se gândesc la dezvoltare, vor fi interesate să facă profit pentru a-l reinvesti în totalitate și a nu mai plăti impozit. Practic, schimbarea sistemului de impozitare a microîntreprinderilor reprezintă o modalitate - involuntară din partea Guvernului Boc - de stimulare a investițiilor private.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0574 secunde