Joacă de-a hoții și vardiștii în pădurile Constanței

773
Joacă de-a hoții și vardiștii în pădurile Constanței - forest-1319466189.jpg
Sute de constănțeni s-au servit singuri și anul acesta din pădurile statului. Peste 240 au fost și prinși. Potrivit directorului Direcției Silvice Constanța, ing. Valentin Neagu, pentru primele nouă luni din 2011 vorbim despre 19 infracțiuni de tăiere ilegală și de furt de arbori, dar și despre 223 de contravenții. În consecință, valoarea totală a amenzilor a ajuns la aproape 190.000 lei. Câți bani au și ajuns la bugetele locale, așadar cât au plătit persoanele ce au tăiat ilegal din pădure? Greu de spus. "Problema cea mai mare este că autoritățile locale nu urmăresc încasarea acestor amenzi. Dacă văd că nu sunt forțați să achite, continuă să se ducă (n.r.: referitor la persoanele surprinse la furat și amendate). Sunt încurajați pe plan local să fure", a precizat Valentin Neagu.

* * *

În primele nouă luni ale acestui an, volumul tăiat ilegal, la nivel național, este de 39.244 metri cubi, au anunțat reprezentanții Romsilva, situație comparabilă cu cea a anului trecut. În 2010, volumul tăierilor ilegale de arbori în pădurile statului administrate de regie a fost de 49.306 metri cubi. Din acest volum, 24.233 metri cubi (49%) nu a fost justificat cu documente de personalul silvic și s-a imputat acestuia, diferența de 25.073 metri cubi (51%) făcând obiectul actelor de infracțiune, contravenție etc.

La nivelul județului Constanța, anul acesta vorbim despre un volum total de 803 metri cubi (tăieri ilegale), din care nejustificați 582 metri cubi. Directorul Direcției Silvice Constanța a precizat că valoarea pagubei este, astfel, de aproximativ 150.000 lei, din care în jur de 110.000 lei nejustificați și, implicit, imputați. "Pentru un întreg județ nu este mult. Anual exploatăm 60.000 metri cubi", a explicat Valentin Neagu.

* * *

Probleme mari este posibil să se ivească însă de acum încolo, având în vedere că vremea s-a răcit destul de mult, iar până la primul îngheț nu mai este mult. Locuitorii din zonele împădurite ori cei care de abia așteaptă să facă un ban în plus își vor încerca norocul, așa cum s-a întâmplat și în primăvară. Probleme au fost și sunt în zona Dobromir - Văleni (ocolul silvic Băneasa) și Topalu (ocolul silvic Hârșova).

Deși nu puțini ar fi tentați să creadă că de regulă sunt sau nu prinși în fapt locuitorii din împrejurimi, care vor doar să-și încălzească locuințele, nu este întotdeauna așa. Potrivit reprezentanților Direcției Silvice Constanța au existat și cazuri de furt în masă, zeci de persoane care s-au "înarmat" cu topoare, drujbe și căruțe și au dat iama în pădure. Ultimul caz s-a petrecut chiar zilele trecute, în pădurea din zona Amzacea - Pecineaga. Până s-au dezmeticit autoritățile, 30 de arbori au fost făcuți bucăți și bine adăpostiți. Din fericire pentru cei în cauză, dacă nu sunt prinși în fapt este aproape imposibil să se mai dea de urma lemnului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 25 Octombrie 2011
Stire din Economie : FMI revine astăzi în România
Luni, 24 Octombrie 2011
Stire din Economie : Rompetrol ieftinește carburanții
Pagina a fost generata in 2.0821 secunde