Jucătorii din IT atacă criza cu soluții inovative de reducere a costurilor în business

441
Jucătorii din IT atacă criza cu soluții inovative de reducere a costurilor în business - b02db25001515db8d0fc38ed9df222cd.jpg
În acest an, reducerea costurilor este o prioritate pentru companii. Fie că este vorba de economie la carburant, curent, hârtie sau angajați, trendul este bine definit. O soluție simplă de diminuare a cheltuielilor lunare este și virtualizarea. Sună pretențios sau poate un pic prea tehnic, însă este ceva extrem de facil.

Pentru a-i pune în temă pe managerii constănțeni, firma Crucial Systems, împreună cu partenerii IBM și VMware, a organizat ieri un eveniment de prezentare a celor mai noi soluții de virtualizare.
"Vorbim despre un adevărat fenomen. Puțină lume știe că pe serverele folosite de companii procesoarele funcționează doar la 10% din capacitate. Prin virtuali-zare se pot muta și rula mai multe aplicații pe același server. Astfel, în loc de mai multe servere care rulează fiecare câte o aplicație, va fi suficient unul singur, care să le ruleze pe toate", a declarat, pentru Cuget Liber, Cătălin Anghel, director de vânzări și marketing la Crucial Systems.
Să folosești cinci servere pentru a rula cinci aplicații diferite înseamnă că trebuie să cumperi cinci computere. Prețul unui server bun este de circa 2.000 euro, ceea ce înseamnă că investiția totală s-ar ridica la 10.000 euro. Pentru a întreține cele cinci servere ai nevoie de foarte mult timp și resurse. Apoi, fiecare server are o sursă, de 500 Watti spre exemplu, ceea ce înseamnă că se ajunge la resurse totale de 2.500 Watti.
Prin virtualizare, un singur server poate fi folosit pentru a face treaba a cinci unități fizice, ceea ce reduce considerabil costurile unei companii - mai puțin curent consumat, mai puțin spațiu ocupat, investiție inițială mai mică. Nu în ultimul rând, în loc de cinci licențe pentru sistemul de operare, una singura va fi suficientă, ceea ce înseamnă o economie în plus.
"Mediul virtual este extrem de sigur. Poți să testezi noi aplicații, să te joci cu ele, fără a afecta activitatea firmei. Poți să verifici dacă un update pentru o anumită aplicație funcționează la parametri normali, fără a bloca accesul angajaților la resurse. De asemenea, este aproape imposibil să fii virusat. Și chiar dacă se virusează serverul, este simplu să ții un back-up și să îl rescrii imediat, totul fiind ca nou în câteva momente", mai spune Cătălin Anghel.
În cadrul prezentării de ieri, managerii constănțeni au avut ocazia de a vedea "live" cum funcționează virtualizarea. Un reprezentant al companiei VMware, liderul global în materie de servicii de gen, a oferit o demonstrație practică, folosind un server pus la dispoziție de IBM.
"Fiecare mașină virtuală insta-lată în server este independentă, chiar dacă resursele fizice sunt împărțite. În caz că se întâmplă ceva pe o mașină, întregul sistem continuă să funcționeze. Este mai ușor și mai simplu de administrat, întrucât toate PC-urile virtuale sunt întreținute din același loc", mai spune Cătălin Anghel.
Investiția necesară pentru a virtualiza un business variază în funcție de numărul aplicațiilor, de versiunea software-ului folosit și de prețul serverului. Astfel, costurile totale pornesc de la 2.000-3.000 euro și pot depăși 10.000 euro, în cazul firmelor mari.
În România, virtualizarea este încă la început de drum, fiind utilizată de circa 15% dintre companiile autohtone. Totuși, potrivit studiilor realizate de marii jucători din piață, peste 80% dintre manageri ar fi interesați să testeze noile tehnologii, mai ales că folosirea inteligentă a serverelor se traduce în economii de resurse de 30-50%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7418 secunde