Județul Constanța se îndreaptă spre o producție record de cereale

244
Județul Constanța se îndreaptă spre o producție record de cereale - judetulconstanta-1522424379.jpg

Articole de la același autor

■ Pierderile la caiși sunt de 30%, iar la piersici, de 20% ■ Viile au fost prea puțin afectate de ploile cu gheață


Iarna prelungită și fenomenele meteorologice neobișnuite din luna martie au stârnit nu doar îngrijorarea fermierilor și locuitorilor din mediul rural, ci și a orășenilor. Pentru a vedea în ce măsură au fost afectate culturile agricole, i-am contactat pe principalii actori din cercetarea agricolă constănțeană.


Fermierii din județul nostru au semănat, în toamna anului 2017, 166.000 de hectare cu grâu, 40.000 de hectare cu orz, 18.000 de hectare cu orzoaică și 50.000 de hectare cu rapiță. 


"Care este situația semănăturilor?" - l-am întrebat pe Ion Bulică, directorul Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian. 


"Culturile arată foarte bine. De la 1 septembrie până la sfârșitul lunii martie avem o umiditate de 286 de milimetri în sol, cu 50 de milimetri peste media anuală. Depinde de ceea ce se va întâmpla în lunile aprilie și mai ca să avem o producție de cereale foarte bună. Anul trecut, ploile din aprilie și mai ne-au ajutat, în medie, cu 50 de milimetri. De-ar mai veni în următoarele trei luni o umiditate în sol de circa 150 de milimetri, ar fi un an perfect. Până acum este un an perfect. În septembrie, culturile de rapiță din Dobrogea n-au avut parte de umiditate, dar le-au ajutat ploile din octombrie și noiembrie, precum și temperaturile cu 1,8 până la 3,5 grade Celsius peste medie, din ultimele trei luni ale anului 2017. Inclusiv luna martie, care a fost mai rece, tot a avut în plus 1,8 grade Celsius peste media multianuală. Pierderi la culturile de cereale nu sunt".


Astfel stând lucrurile, România ar putea realiza pentru al patrulea an la rând o producție record de cereale, spre bucuria exportatorilor și a operatorilor din portul Constanța. 


În schimb, iarna târzie a afectat livezile din județul Constanța. 


"Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură Constanța a înregistrat o pierdere de 30% la caiși și de 20% la piersici. Încă e bine, dacă nu cumva vor mai crește pagubele", spune Ion Caplan, directorul stațiunii. 


Unitatea își desface producția în toată țara, printre cumpărători numărându-se o serie de fabrici de conserve. Din păcate, caisele și piersicile de la Valu lui Traian nu vor ajunge în super-market-uri și nici pe tarabele precupeților din piețele constănțene.


"Noi nu desfacem marfa în super-market-uri pentru că ne-au pus condiții inacceptabile. În primul rând, pretind să ne returneze marfa dacă se strică. În al doilea rând, impun nu știu ce preț de raft și multe altele. Noi nu avem producție de o tonă, ci de 500 - 600 de tone. Nu ne permitem să ne plimbăm cu asemenea cantități pe la super-market-uri. În județ, sunt câțiva comercianți care cumpără angro marfă de la noi și o distribuie prin piețe. Dar cei mai mulți cumpărători vin din țară: Brașov, Vaslui, Satu Mare, Cluj și Galați. În județul Constanța foarte multe fructe vin din import, pentru că suntem aproape de Bulgaria. Prețurile lor sunt la fel cu ale produselor noastre", a precizat directorul stațiunii.


Petru Boloș, inginer șef în cadrul Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", următoarele: "Având în vedere condițiile atmosferice vitrege din ultima perioadă, stațiunea a solicitat tuturor viticultorilor să-i trimită corzi de viță de vie pentru a analiza viabilitatea și fertilitatea plantelor. Vrem să vedem dacă au fost afectate în urma ploilor cu gheață. Până la ora aceasta, după cum rezultă din analizele de laborator, nu sunt probleme deosebite, cel puțin în podgoria Murfatlar".


În județul Constanța, cultura de viță de vie ocupă o suprafață de circa 7.000 hectare. Podgoria Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare Murfatlar se întinde pe 130 hectare. Anual, aceasta produce 250.000 - 300.000 litri de vinuri: soiuri albe - Pinot Griș, Chardonnay, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Muscat Otonel, Tămâioasă Românească; soiuri roșii - Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. 


Vineri, Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare Murfatlar a găzduit un simpozion, la care au participat viticultori din județele Constanța și Tulcea. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3377 secunde