În 2015

KazMunayGas anunță investiții de 100 milioane dolari în Rafinăria Petromidia

744
1

Articole de la același autor

Petromidia a ajunsla performanțe istorice după ce anul trecut a atins cifra de 5 milioane tone de țiței procesat, cel mai înalt nivel de activitate din întreaga existență a rafinăriei, au anunțat ieri, într-o conferință de presă, reprezentanții , companie din care face parte KMG International - fostul Rompetrol.


Azamat Zhangulov, vicepreședinte senior al KMG International, a declarat că performanțele companiei "sunt excepționale", ajungându-se în 2014 la o cifră de afaceri de peste 11 miliarde USD. Cu toate acestea, compania nu a ajuns încă pe profit, însă s-a consemnat cea mai mică pierdere din ultimii ani, în jur de 57 milioane USD. Mai mult decât atât, Zhangulov a anunțat un program de investiții de 100 milioane USD în acest an în rafinăria Petromidia cu ocazia reviziei generale ce se face o dată la cinci ani. Astfel, rafinăria va fi oprită pentru 40 de zile, timp în care se vor face verificări gene-rale ale tuturor componentelor tehnice. De asemenea, compania va continua în 2015 programul de rebranding al benzinăriilor Rompetrol, urmând ca, totodată, să fie deschise alte 15 noi stații. "Strategia pe termen lung a KMG International prevede o creștere organică în țările din regiunea Mării Negre, inclusiv extinderea segmentului de retail din România, creșterea eficienței operaționale a rafinăriei, după atingerea performanțelor record atinse în 2014, ca urmare a investițiilor realizate de KazMunayGas - peste 1,4 miliarde de dolari în ultimii 7 ani. În același timp, ne propunem o dezvoltare pe piețele prioritare, precum și continuarea furnizării de servicii industriale (EPC) în Kazahstan, Africa de Nord și Orientul Mijlociu", a declarat Azamat Zhangulov.


În acest context, Rafinăria Petro-midia rămâne un element pivot, de maximă importanță, în jurul căruia se vor dezvolta relațiile comerciale și de business ale KMG International în această parte a Europei și în jurul bazinului Mării Negre. Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare, în mâinile căruia se află soarta celei mai mari rafinării din România, a amintit că pe lângă recordul de 5 milioane tone procesate anul trecut, Petromidia a ajuns să atingă și cea mai ridicată rată de reconversie a țițeiului prelucrat, obținându-se cel mai scăzut cost de procesare. "Pe fondul inves-tițiilor realizate de KMG International și KazMunayGas în modernizarea și creșterea capacității de prelucrare, coroborate cu cele pentru dezvoltarea sectorului de petrochimie, a apro-vizionării cu țiței și a distribuției de carburanți pe plan intern, dar și în regiune, rafinăria situată pe malul Mării Negre a reușit în 2014 atingerea unor recorduri istorice pe partea operațională", a declarat Yedil Utekov, directorul general al Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria Petromidia. 


Cătălin Dumitru, vicepreședinte operațional al KMG International, a prezentat conceptul unui business integrat ca fiind cheia succesului companiei, arătându-se totodată încrezător că pe fondul evoluției prețului barilului de țiței dar și a performanțelor tehnice ale Rompetrol Rafinare, în următorii ani compania să treacă de la pierderi la profit net. "Este greu să faci previziuni privind cotațiile țițeiului, însă, din punctul de vedere al unității de producție este un lucru bun când prețul barilului este jos. Cu siguranță, scăderea prețului petrolului va influența pozitiv rezultatele financiare ale Petromidia, dar sunt și alte elemente care fac parte din profita-bilitatea unei rafinării. De aceea, nu m-aș hazarda să spun că Petromidia va fi pe profit net în 2015", a declarat Cătălin Dumitru. Acesta a reamintit că prețul carburantului la pompă depinde doar într-o mică măsură de prețul țițeiului, mai ales în condițiile în care peste 52% din tariful final reprezintă accize, taxe și impozite percepute de statul român. 


În cei peste 35 de ani de existență, rafinăria Petromidia a procesat peste 100 milioane tone de materie primă (95,7 milioane tone țiței), cea mai mare cantitate de petrol prelucrată de o ra-finărie românească. Din această can-titate, peste 32% a fost prelucrată în ultimii șapte ani (2007-2014).


Compania Rompetrol Rafinare, principalul activ al KMG International (fostul Rompetrol Group), operează rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, fiind și unicul producător de polimeri din țară. 


Comentează știrea

Sorin
8 aprilie 2015
S-a ales praful de tot

In Romania mai exista ceva care sa apartina romanilor?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4724 secunde