Lovitură pe piața petrolieră. O firmă din China preia pachetul majoritar al Rompetrol

696
1
Lovitură pe piața petrolieră. O firmă din China preia pachetul majoritar al Rompetrol - rompetrol-1450197132.jpg

Articole recomandate

Compania privată chineză China Energy Company (CEFC) a anunțat, ieri, printr-un comunicat, preluarea unei participații de 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, în cadrul unui pachet mai mare de acorduri în valoare totală de 4 miliarde de dolari semnate duminică și luni la Beijing de China și Kazakhstan, în industriile petrolului și gazelor, telecomunicații și energie nucleară.

Valoarea tranzacției se situează undeva între 500 de milioane și un miliard de dolari. Noii acționari au mai adăugat că GEFC vrea să investească "miliarde de dolari" pentru a extinde rețeaua de distribuție a KMG International până la peste 3.000 de benzinării, de la aproape 1.000 în prezent.

O parte din finanțare va proveni de la fondul chinez de dezvoltare a infrastruc-turii "Drumul Mătăsii", în valoare de

40 de miliarde de dolari. "Kazakhstanul are rezerve semnificative de petrol și gaze naturale și a fost un vecin bun al Chinei. Acordul corespunde strategiei guvernamentale "O centură, Un drum", au declarat surse apropiate tranzacției.

v v v

De partea cealaltă, "KMG International salută încheierea astăzi (n.r.- marți, 15 decembrie) la Beijing a memorandumului de înțelegere între compania națională KazMunayGas Kazakhstan și CEFC China Energy Company Limited pentru crearea și dezvoltarea la nivel internațional a unui parteneriat strategic în sectorul de petrol și gaze", se arată într-un comunicat de presă al KMG International.

"Activele și operațiunile deținute și derulate de KMG International (KMGI) în Europa și în regiunea Mării Negre vor sta la baza acestei platforme de dezvoltare, care va urmări atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMG și ale subsidiarelor sale din afara Kazakhstanului, cât și extinderea la nivel internațional a activităților și operațiunilor de profil derulate de compa-nia CEFC.

În cadrul acestui memorandum, CEFC și-a exprimat intenția de a prelua o parte din acțiunile deținute de KMG în cadrul KMGI și în acest sens, a transmis către unicul acționar - KMG o propunere de preluare. KMG International este deținut integral de KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze din Kazakhstan.

KMG va lua în considerare continuarea livrărilor de țiței pe termen lung către subsidiarele KMGI pentru susținerea și extinderea operațiunilor de profil ale acestora în Europa.

Parteneriatul strategic va aduce beneficii companiilor KMG, CEFC și KMG International și va stabili cadrul necesar pentru viitoare proiecte comune și va contribui la creșterea economică și socială a zonelor în care acestea vor fi implementate, inclusiv în România", se arată în comunicatul de presă al KMG International.

Comentează știrea

sibnet
16 decembrie 2015
Castigi bani de acasa!

Ce-ai spune dacă ai primi imediat si GRATUIT un exceptional curs care te invata simplu sa castigi bani de acasa? Aceasta este oferta numarul unu: un sistem de lectii online si GRATUITE, cu explicatii foarte clare despre cum poti sa castigi bani de acasa! Cere si tu cursul la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5083 secunde