Lucian Bode: Este exclusă majorarea prețului energiei electrice pentru populație în 2012

195
Lucian Bode: Este exclusă majorarea prețului energiei electrice pentru populație în 2012 - w560xh316lucianbode-1330944161.jpg
Prețul energiei electrice furnizată populației nu va crește în acest an, a declarat luni, pentru AGERPRES, ministrul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Lucian Bode.

'Este exclusă majorarea prețului energiei electrice furnizată populației. Avem datoria să protejam populația mai ales în această perioadă. Anul acesta prețul la electricitate pentru populație nu va crește. Renunțarea la tarifele reglementate se va face etapizat astfel încât să asigurăm suportabilitatea pentru consumatorii finali', a explicat ministrul Economiei, potrivit Agerpres.

Liberalizarea tarifelor la electricitate pentru consumatorii casnici a fost amânată cu doi ani și se va încheia în 2017 și nu în 2015, cum se anunțase inițial, au anunțat, la începutul lunii februarie, reprezentanții Comisiei Europene și Fondului Monetar Internațional (FMI).

''Nu există niciun plan de creștere a costurilor la gaze în 2012. La electricitate, pentru consumatorii industriali, procesul va începe în lunile următoare, iar pentru consumatorii casnici procesul va fi mult mai gradual, într-un calendar care va începe în 2013'', a spus șeful Misiunii FMI, Jeffrey Franks.

Ministrul Economiei a mai spus că proiectul legii energiei va fi trimis în Parlament în luna martie.

'În luna martie, vom trimite la Parlament, în regim de urgență Legea energiei electrice', a precizat ministrul Economiei.

Proiectul de lege vizează renunțarea etapizată la tarifele reglementate pentru clienții noncasnici în condițiile asigurării suportabilității acestei măsuri de către consumatori.Propunerea de act normativ stabilește statutul de independență și autonomie pentru autoritatatea de reglementare în domeniul energiei electrice - ANRE, în acord cu prevederile Directivei europene în acest sens.

Astfel, ANRE poate decide în mod independent cu privire la măsurile care să garanteze o concurență efectivă, necesară unei funcționări corespunzătoare a pieței de energie electrică, și la impunerea de sancțiuni efective, proporționale și cu efect de descurajare împotriva operatorilor economici din domeniu care nu respectă obligațiile legale ce le revin.

De asemenea, proiectul de act normativ cuprinde prevederi legate de protecția consumatorilor, în sensul că aceștia trebuie să aibă acces la informații corecte și concrete.

Totodată, clienții finali pot schimba furnizorul de energie electrică în termen de trei săptămâni, în baza unei proceduri transparente și pot încheia contracte cu mai mulți furnizori de energie în același timp, pentru un singur loc de consum, drept ce le revine exclusiv clienților noncasnici de mari dimensiuni, a căror putere maximă aprobată prin avizul tehnic de racordare este stabilită prin reglementările ANRE.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 11 Octombrie 2011
Stire din Social : Localități fără curent electric
Pagina a fost generata in 0.4098 secunde