MADR: Primăriile și consiliile locale vor primi subvenții pe suprafață numai dacă nu există cereri din partea fermierilor

129
MADR: Primăriile și consiliile locale vor primi subvenții pe suprafață numai dacă nu există cereri din partea fermierilor - images-1366800743.jpg
În ședința de Guvern din data de 23 aprilie 2013 s-a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului privind pajiștile permanente și pentru modificarea și completarea Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar. "Prin OUG a pajiștilor care abrogă Legea 214, primăriile și consiliile locale vor primi subvenții pe suprafață numai dacă nu există cereri din partea fermierilor. Dacă nu există în anumite comune fermieri sau crescători de animale care să solicite subvențiile, Primăria are obligația, prin consiliile locale să ceară acești bani pentru întreținerea pășunilor respective. Dar numai, repet, dacă nu există o solicitare din partea fermierilor", a ținută să sublinieze Daniel Constantin.


Acest act normativ vine în sprijinul crescătorilor de animale care își vor asigura necesarul de hrană și continuarea activității de creștere a animalelor pentru obținerea produselor de origine animală în vederea asigurării necesarului de consum. Totodată, actul normativ vine în sprijinul comunităților locale, deoarece taxele din concesionarea pajiștilor permanente se constituie ca venituri la bugetul local sau de stat, după caz.  Astfel, s-a creat posibilitatea utilizării pajiștilor din domeniul public și privat al comunelor, orașelor, respectiv municipiilor, atât de către persoanele fizice, cât și cele juridice, care cresc animale, s-a stabilit cu claritate regimul juridic al dreptului de proprietate, precum și identificarea corectă a proprietarilor și a administratorilor legali ai pajiștilor și s-a introdus obligativitatea ca utilizatorii pajiștilor să aibă animalele înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor, făcându-se legătura între utilizatorii pajiștilor și scopul utilizării pajiștilor, respectiv asigurarea hranei animalelor. În plus, prin noua lege s-au completat categoriile de investiții pentru care se face scoaterea din circuitul agricol și s-a creat temeiul legal pentru ordinul de ministru cu metodologia de scoatere din circuitul agricol. 


De asemenea, lucrările de întreținere a pajiștilor și a utilităților zoopastorale se vor efectua de către crescătorii de animale care le folosesc și vor fi cuprinse în contractul de concesiune/închiriere, întocmit pe baza contractului-cadru aprobat prin ordin comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3124 secunde