MADR vrea finanțarea diferenței nefavorabilă de curs în achizițiile de utilaje în valută

250
Beneficiarii privați ai proiectelor depuse pe măsurile de investiții din Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR), în contextul economico-financiar intern și extern, au semnalat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) dificultăți în derularea implementării proiectelor. 

"Unul din factorii ce influențează negativ situația financiară a beneficiarilor este suportarea diferențelor de curs valutar nefavorabil, dintre valoarea ajutorului public nerambursabil ce face obiectul contractului exprimat în euro și lei, raportat la momentul previzionării bugetului proiectului față de costurile finale", au explicat reprezentanții MADR.

Ca urmare, Ministerul Agriculturii, după consultarea Comisiei Europene a promovat un proiect de Ordonanță de Urgență. Prin promovarea acestui act normativ este reglementată finanțarea diferenței nefavorabilă de curs valutar aferentă plăților efectuate de către beneficiarii privați ai PNDR către furnizori pentru achizițiile de utilaje și/sau echipamente contractate în euro, în limita de până la 15% din valoarea inițială a contractului în lei. Aceasta este posibilă numai pentru investițiile la care sunt prevăzute achiziții de utilaje în valută.

"Promovarea în regim de urgență a prezentului proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului se impune ca o măsură pentru absorbția fondurilor europene, în condițiile în care perioada de programare 2007-2013 se apropie de sfârșit și prin urmare orice disponibilizare, prin rezilieri, a sumelor contractate va conduce la dezangajări, fără posibilitatea de a fi utilizate prin realocări pentru alte măsuri, respectiv diminuându-se rata de utilizare a alocării măsurilor din PNDR", au precizat reprezentanții MADR. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6142 secunde