Mafia cerealelor schimbă "meniul": mazăre și fasole

1006
1
Mafia cerealelor schimbă

Comerțul cu cereale a furnizat, până de curând, cele mai frecvente cazuri de evaziune fiscală. "Metodele folosite deveniseră clasice. Evazioniștii foloseau rețele de firme fantomă, falsificau facturi, simulau actele de comerț. Returnările ilegale de TVA erau ținta principală a acestor operațiuni. Prin introducerea taxării inverse s-a pus capăt acestui tip de fraudă la cereale, după ce se obținuseră rezultate bune în cazul exporturilor de fier vechi. Ne așteptăm ca evazioniștii să caute alte produse, pentru a frauda bugetul statului, să crească, spre exemplu, exporturile de mazăre, fasole, cartofi. Le avem în vedere" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Adrian Tinca, director coordonator adjunct în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice.
Tinca coordonează de departa-mentul de inspecție fiscală, un sector cu o activitate complexă și de mare răspundere. Cei 100 de inspectori activi trebuie să acopere activitatea unui județ cu 40.000 de agenți economici. În afara unor verificări parțiale, care vizează unu-două impozite, oamenii fiscului trebuie să efectueze și controlul de fond, care vizează întreaga activitate a firmei. Acesta se face, în general, în perioada de pre-scripție, o dată la cinci ani. Desigur, multe firme scapă de controlul de fond, din cauza numărului mare de agenți economici în raport cu cel al inspectorilor. Tocmai de aceea, sunt avute în vedere domeniile și firmele cu risc ridicat de evaziune. Cât despre firmele mari, acestea sunt verificate în mod deosebit la cererea lor, când solicită rambur-sarea TVA.
Concursurile organizate la administrațiile finanțelor publice și Garda Financiară, pentru ocuparea unor posturi vacante au scos în evidență grave carențe în pregătirea profesională a unora dintre funcționari, chiar dintre cei cu mare vechime.
"Nu cred că e vina sistemului. În cazul celor ce lucrează în inspecția fiscală, pregătirea profesională este prevăzută în program. La sfârșitul fiecărei luni sunt stabilite două zile de instruire. Șefii de servicii își convoacă subordonații și prelucrează actele normative noi. Se dezbat spețele apărute în cadrul controalelor, astfel încât toți inspectorii să aplice unitar legislația. De asemenea, se reiau problemele neclare, care dau naștere la interpretări. Deci, sistemul de instruire există. În perioada următoare, în cadrul programului de pregătire, vom organiza testarea profesională a funcționarilor. Întrebările vor viza modul de soluționare a spețele întâlnite în practica de zi cu zi" – a precizat directorul.



Comentează știrea

28 iulie 2011

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 23 Iulie 2011
Stire din Eveniment : Afaceristul Done a ajuns după gratii
Pagina a fost generata in 0.2963 secunde