Mall-urile ar putea primi bani de la stat

391
Mall-urile ar putea primi bani de la stat - mallurilearputeaprimibanidelasta-1607265706.jpg

Articole de la același autor

Guvernul ar putea acorda un ajutor de stat nerambursabil, magazinelor din centrele comerciale care au fost închise pe durata stării de urgenţă. Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Potrivit proiectului se vor acorda granturi unui număr de 3.000 de întreprinderi care au fost închise în perioada 16 martie-15 iunie 2020. 


Bugetul schemei de ajutor este de 160 milioane lei, sumele fiind asigurate de la bugetul de stat. Valoarea maximă a ajutorului de stat este de 800.000 euro de beneficiar, reprezentând 50% din valoarea cheltuielilor cu chiria fixă raportată la luna februarie, calculată şi datorată pentru perioada închisă. Contractul cu beneficiarul se va face până la 31 decembrie2020, iar plata sumelor ar urma să se facă până cel târziu la 1 martie 2021. După primirea ajutorului de stat, beneficiarii au obligaţia să menţină activitatea cel puţin şase luni de la data semnării contractului. 


Întreprinderile care ar urma să primească acest ajutor trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi eligibile: să dețină Certificat pentru Situații de Urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri; Să își desfășoare activitatea în centre comerciale cu suprafață mai mare de 15.000 de m.p., având contract de închiriere în vigoare la data de 15 martie 2020; Să fi beneficiat  din partea centrului comercial de o reducere de minim 50% din valoarea chiriei fixe calculată pentru perioada închisă. Finanțarea de la stat se acordă în situația în care reducerea de 50% a fost acordată de către centrul comercial înaintea depunerii aplicației pentru accesarea grantului; Să beneficieze de o reducere de minim 15% din chiria fixă, pe o perioadă de minim 6 luni de la data reluării activităţii; Să fi agreat extinderea perioadei contractuale a contractului de  închiriere cu proprietarul centrului comercial pentru minim 6 luni. 


Pentru a beneficia de acest ajutor trebuie să vă înregistraţi prin accesarea aplicației informatice dedicate acestui program și completarea formularului electronic de înscriere de către solicitant; Va trebui să depuneţi certificatul de urgentă, declarația pe propria răspundere cu privire la orice ajutor de stat primit pe cadrul temporar pentru ajutor COVID; Să depuneţi bilanțul contabil pe anul 2019. De asemenea, se vor depune on-line balanțele de verificare lunare pentru urmărirea trasabilității plăților; Se vor depune on-line bilanțul contabil semestrial, certificatul de atestare fiscal, contractual de închiriere, în copie din care să rezulte nivelul chiriei aferente lunii februarie 2020. Mai trebuie să depuneţi documente doveditoare pentru primirea discount-ului de minim 50% acordat chiriaşului în perioada de urgenţă, precum şi documente doveditoare pentru acordarea unui discount chiriaşului de minim 15% pe o perioadă de minim 6 luni de la reluarea activităţii. 


După încasarea grantului, chiriaşii au obligaţia să plătească în termen de maxim 5 zile lucrătoare, către centrele comerciale, 50% din cuantumul chiriei fixe calculate şi datorată pentru perioada respectivă, dar nu mai mult de 3x50% din chiria aferentă lunii februarie 2020. Ghidul de implementare urmează să fie aprobat şi publicat în Monitorul Oficial. Până atunci puteţi face propuneri, sugestii şi opinii despre proiectul de act normativ, pe adresa de e-mail: [email protected]




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Duminică, 06 Decembrie 2020
Stire din Economie : Se deschide Târgul de carieră feroviară
Duminică, 06 Decembrie 2020
Stire din Economie : Acord european privind apa de la robinet
Duminică, 06 Decembrie 2020
Stire din Economie : Grâul prea puţin dezvoltat în decembrie
Duminică, 06 Decembrie 2020
Stire din Economie : Au fost atestate noi staţiuni turistice
Pagina a fost generata in 0.7927 secunde