Reportaj "Cuget Liber"

Marile investiții ale Constanței

2095
13
Schelele Constanței înțeapă cerul albastru al zilei de întâi martie. Constructorii s-au mai apropiat cu un etaj de blândul soare al primăverii. Din amețitoarele înălțimi îl amenință în glumă: "Fii atent, în curând vom urca la tine!"

Jos, pe… Terra, stoluri de fete cu medalia Mărțișorului în piept defilează. De sus, de pe schele, se aud fluierături admirative. Din inimile constructorilor, ninge cu petale de dor, de iubire.

"Gata, băieți, la treabă! Lăsați fetele! Mâine - poimâine trebuie să predăm lucrarea" - îi zorește un maistru.

Constructorii lucrează la armătura celui de-al șaselea etaj al impozantului edificiu ce se ridică pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, la nr. 175A, vis-a-vis de City Park.

De pe un panou informativ aflu că blocul va avea demisol, parter, șase sau șapte etaje și un etaj tehnic. Beneficiarul este Eclissis Inter-med SRL, iar sarcina de a-l construi i-a revenit firmei Vinmas Buiding SRL, din Constanța. Lucrările au început la data de 20.12.2011 și trebuie încheiate până la 20 decembrie 2013.

Anul acesta, vor fi finalizate mai multe investiții majore ale Constanței. Unele dintre ele sunt cofinanțate din fonduri europene.

Pe malul lacului Tăbăcărie, lucrătorii de la Geomarco Construct SRL, SCIM - SA, Grup ROMET SA, și Coler & Colantonio dau bătaie să ducă la bun sfârșit proiectul Stației de epurare Constanța Nord, al cărei beneficiar este RAJA.

Valoarea contractului este de 38.466.427,90 lei, iar finanțarea este susținută de Uniunea Europeană. Constructorii vor trebui să predea lucrarea la cheie în octombrie 2013.

Tot pentru RAJA și tot cu finanțare europeană, firma Rotary Construcții, execută lucrarea de extindere a rețelei de apă și canal a stațiunii Mamaia plus lucrările la infrastructura a patru stații de pompare a apelor uzate. Contractul este de 16.510.638 lei și are termen la 1 martie 2014.

Șantierele de construcții au împânzit șo-seaua I.C. Brătianu. La capătul estic, se lucrea-ză de zor la clădirea Policlinicii nr. 2. Investiția se ridică la 21.570.396 lei, din care 13.696.043 lei sunt asigurați de Uniunea Europeană.

Proiectul vizează reabilitarea infrastructurii, modernizarea, dezvoltarea și echiparea unității. Lucrările de construcții sunt asigurate de firma Marca Telecom SRL. Muncitorii au început, deja, să demoleze un corp de clădire a cărui structură de rezistență era compromisă.

Termenul de finalizare este foarte strâns. Până pe 12 august 2013, investiția trebuie predată. Constructorul și furnizorii de echipamente vor trebui să lucreze fără odihnă.

Pe șosea, în sus, în apropierea Policlinicii CFR, lucrătorii firmei Leo Alexia curăță terenul de pe care a fost demolată o casă. "Vom construi o clădire P + 1, pentru sediul unei firme" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", șeful de echipă Adrian Belovan. Construcția trebuie finalizată până în iulie 2013.

Ceva mai sus, pe șosea, lângă fostul complex comercial Intim, se înalță structura unui edificiu cu mai multe etaje. Panoul care ar trebui să informeze ce hram poartă respectiva investiție nu e la vedere. L-o fi doborât vântul!

Luni de zile, șantierul a fost mort. Ieri, s-a umplut de viață. Constructorii înalță un nou etaj: al șaptelea. De jos, de la nivelul solului, pare că-și fac scară spre cer.

În coasta podului "de la butelii", se întinde șantierul complexului comercial Cora. Ca din pământ, au răsărit hectare întregi de construcții. Investiția (subsol, parter, două etaje și o parcare uriașă) dă de lucru unei armate de constructori. Antreprenorul general este CON-A SRL, din Sibiu, iar subcontractorii, din toată țara, inclusiv din Constanța.

Viitorul complex, a cărui finalizare este programată pe 9 decembrie 2013, va fi una dintre construcțiile reprezentative ale orașului și un pol al comerțului constănțean. Va da un alt ritm de viață șoselei I.C. Brătianu, va grăbi transformarea și modernizarea ei.

Piața imobiliară a zonei îi va simți influența binefăcătoare. Așteptați-vă ca valoarea terenurilor și imobilelor din zonă să crească peste noapte, ca Făt Frumos din poveste!

Pe valea portului, la poalele străzii Traian s-au reluat lucrările la World Trade Centre Constanța. Complexul cuprinde un hotel de 4 stele cu 200 de locuri, un shopping mall cu suprafața de 36.000 mp, două clădiri de birouri - 14.000 mp, o zonă de divertisment - 2.500 mp și o parcare subterană cu 1.500 locuri.

Rolul acestei investiții depășește limitele funcției sale comerciale. La fel ca și edificiul fostei Bănci Agricole, actuala Raiffeisen Bank Constanța, viitorul World Trade Centre asigură stabilizarea terenului în zona de coastă, grav erodat de apele freatice.

Mai mult, construcția dă valoare de între-buințare și valoare comercială malului pe care creșteau bălării printre grămezi de gunoaie, și ajută orașul să-și întoarcă fața spre mare, așa cum au visat arhitecții și poeții săi. Începute în 2008, lucrările vor fi finalizate în 2014.

Pe șantierul acestei lucrări extrem de complexe, care a pus la grea încercare profesionalismul constructorilor, dar și buzunarele investitorului, se lucrează zi și noapte. Au fost înălțate câteva niveluri. Acum, se montează grinzi metalice uriașe. Se vede cu ochiul liber că va fi o lucrare extrem de solidă, a cărei structură de rezistență trebuie să suporte presiunea unor forțe uriașe.

În 2013, multe se vor mai schimba în Constanța. Dacă vreți să vedeți încotro se îndreaptă orașul, vizitați-i șantierele de construcții! Veți descoperi adevărate bijuterii!

Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
vanatorul
2 martie 2013
constrructii

Ati cazut si voi in plasa lui Mazare care zice "voi da autorizatii sa se construiasca". P el il intereseaza eventual si spaga pentru emiterea autorizatiei. Bine, el spune ca o face pentru dezvoltarea economica a Constantei.

emil
2 martie 2013
dezgustator

Ce lingau ordinar!

pt ziaristu lu peste
2 martie 2013
esti neimformat

actuala raiffeisen bank nu mai este in cladirea fostei banci agricole de cativa ani.......se vede ca nu ai mai trecut pe acolo cu anii

Ecologist
2 martie 2013
Pt.autorul articolului

Pe ce terenuri se ridica constructiile enumerate in articol care sunt efectele asupra mediului

Tavi
2 martie 2013
Si Cugetul trece de partea Drogatului?

Mi se pare mie, sau Cuget Liber a cam inceput sa-l pupe-n...spate pe Pastaie???

Comunistu' de serviciu
3 martie 2013
Slavă Tovarăsului Mazăre!

Bravo tovarăse Tita! Prezintă marile realizari ale Tovului Mazăre si Tovului Constantinescu prin care maretul oras Constanta se inalta pe noi si noi culmi de progres si civilizatie! Constanta este o floare în care progessul si bunăstarea oamenilor muncii ne .. izbeste în ochi sub inteleleapta conducere a tov Mazăre si ceilalti tovi din gască. Să lăsăm la o parte articolele despre mizerie, praf, sărăcie, cersetori ce sunt plătite de capitalistii corupti ai trecutului. Nu este adevărat că există sărăcie si orasul este trist si cenusiu. Constanta se dezvoltă ca un voinic din poveste si va creste va creste... Pînă cînd vor pleca toti constantenii din orasul bombardat si vor veni negrii din Trinidad Tobago să danseze la cîntecele de bucurie ale lui Mazăre

Tovul Constantinescu
3 martie 2013
Felicitări tov Tita!

Bravos tov Tita pentru prezentarea impartială a maretelor realizari din Constanta rosie! La gunoi cu articolele in care sunt descrise in culori sumbre realitatile "roz" ale orasului. Nu este adevărat că există gunoaie, clădiri în paraginâ în centrul orasului , cersetori si tigani ce adună de prin gunoaie, tîlhari si violentă pe străzi! Nu, există doar MARILI REALIZĂRILI' ale mult stimatului si iubitului Conducător Mazăre, iubit de către brazilience si cubaneze... din cartierul H Coandă! Africa neagră este viitorul luminos(!!!) al Constantei sub Primul Secretar Municipal MAzăre si Prim Secretarul de judet Constantinescu.

ath
3 martie 2013
Hei rup,hei rup-bumm..!

Dupa ce am terminat de citit articolul,marturisec ca am simtit nevoia sa ascult putina muzica patriotica. "Hei rup,hei rup-bumm...!" Ce stie tot satul ,nu stie barbatul. Zilele trecute am intrat intr-un shopping mall cu o suprafata de peste 1ha.Nu "spui" unde,shopping important. Pentru o clipa am avut impresia ca am spart magazinul. Eram singur intr-un shopping mall cu o suprafata de peste 1ha. Mi s-a facut frica. Ca sa prind putin curaj,am tras din raft o mitraliera cu dopuri de pluta.La iesire din shopping,trei gardieni faceau bilute cu degetul mare. Prin anii '90 toata lumea avea cate o consignatie deschisa in garajul din poarta.Acum toata lumea deschide cate un super shopping mall sau construieste birouri de firma. Romanul s-a nascut in birou si s-a botezat la mall. Strada Stefan cel Mare este plina cu spatii comerciale libere si birouri parasite. "DE INCHIRIAT, DE INCHIRIAT, FOR SALE...." Bulevardul Ferdinand la fel.Cu toate astea se construiesc fara incetare zeci de spatii comerciale si zeci de birouri. Cladirea fostului cinematograf "Republica" sta inchisa dar se construieste o zona de divertisment de 2500mp pe strada Traian. In spatele blocului meu sunt cam 2000mp de teren ocupat cu balarii,gunoaie,pisici si caini fara stapan. Dar aruncam banii pentru 1500 de locuri de parcare pe strada Traian.Sa nu mai vorbesc de hotelul de 4 stele cu vederea in macaralele portului. Kulturnikul Hasotti ne-a promis apeducte si un teatru antic la Histria dar nu da doi bani pe istoria Constantei.Capitalism balcanic.Ce stie muritorul,nu stie investitorul.

Adela
3 martie 2013
Cred ca renunt sa mai citesc si Cugetul

Am nimerit cumva pe Telegraf, din greseala?

Tavi
3 martie 2013
Comunist batran si pupincurist

Zaporojane, trimite-l pe batranul asta comunist pupincurist acasa, sa-si manance pensia, nu-l mai lasa sa scrie...

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4798 secunde