Concurs Marile puteri maritime au rămas la cârma IMO

664

Articole de la același autor

Cea de a 27-a sesiune a adunării generale a Organizației Maritime Internaționale (IMO), de la Londra, a ales consiliul de conducere pentru perioada 2012 - 2013. Față de vechea structură, sunt câteva schimbări minore.
Din noul consiliul fac parte trei categorii de state. Grupa celor cu cel mai mare interes în furnizarea de servicii de transport maritim internațional este reprezentată de aceleași 10 țări: China, Grecia, Italia, Japonia, Norvegia, Panama, Republica Coreea, Federația Rusă, Marea Britanie și Statele Unite.
Nici la categorie celor 10 state cu cel mai mare interes în comerțul internațional maritim, nu sunt modificări. Și-au menținut poziția în consiliu: Argentina, Bangladesh, Brazilia, Canada, Franța, Germania, India, Olanda, Spania și Suedia.
Categoria statelor care au interese speciale în transportul maritim sau legate de navigație și care au fost alese în consiliul pentru a asigura reprezentarea tuturor zonelor geografice majore ale lumii cuprinde 20 de state: Australia, Bahamas, Belgia, Chile, Cipru, Danemarca, Egipt, Indonezia, Jamaica, Kenya, Liberia, Malaezia, Malta, Maroc, Mexic, Filipine, Singapore, Africa de Sud, Thailanda și Turcia.
În locul Nigeriei și Arabei Saudite au intrat Liberia și Maroc.
Consiliul este un organ executiv și este responsabil de supravegherea activității IMO. Între sesiunile adunării generale, el îndeplinește toate funcțiile adunării, cu excepția dreptului de a face recomandări guvernelor privind siguranța maritimă și prevenirea poluării.
IMO este agenția specializată a Națiunilor Unite, cu responsabilități în domeniul siguranței și securității transportului maritim și al prevenirii poluării marine cauzate de nave.
La prima sa sesiune, în 1959, IMO avea doar 21 de state membre. Astăzi, organizația cuprinde 170 de membri și 3 membri asociați. România a fost primită în IMO la data de 21 martie 2000. În prezent, ea joacă rolul de rezervor de forță de muncă pentru flotele lumii și de furnizor de servicii educaționale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 30 Noiembrie 2011
Stire din Economie : Tu cu cine alegi să-ți vinzi casa?
Marţi, 29 Noiembrie 2011
Stire din Economie : Curs BNR: 3,2429 lei/dolar
Pagina a fost generata in 1.573 secunde