Concurs Vin vremuri grele pentru firmele fantomă

668

Articole de la același autor

Statul face ce trebuia să facă de multă vreme și încearcă să stârpească, din fașă, fenomenul firmelor fantomă. Începând cu data de 1 decembrie 2011, firmele care colectează TVA nu își mai pot declara sediul în câmp, pe străzi inexistente sau în apartamentele unor proprietari care n-au auzit de ele.

De la această dată se aplică noile reglementări pentru firmele care solicită înregis-trare în scopuri de TVA, stabilite prin Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr.2.795/201.
Astfel, societățile comerciale înființate în baza Legii nr. 31/1990, republicată, care sunt supuse înmatriculării la Registrul Comerțului și care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, înainte de atingerea plafonului de 35.000 de euro, trebuie să depună la Fisc:
- o cerere de înregistrare în scopuri de TVA, formularul (098), precum și anexa la cererea de înregistrare, în aceeași zi cu depunerea cererii de înmatriculare în Registrul Comerțului;
- o declarație de mențiuni, însoțită de anexa la declarație;
- declarație pe proprie răspundere din care să rezulte dacă agentul economic desfă-șoară sau nu activități economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora;
- declarația pe proprie răspundere a administratorilor și/sau asociaților că au sau nu înscrise în cazierul fiscal infracțiuni și fapte conform legislației în vigoare.
Anexele se completează cu ajutorul programului informatic pus la dispoziție de ANAF, care poate fi descărcat de pe pagina de internet www.anaf.ro.
După efectuarea controlului documentar, organul fiscal verifică la fața locului existența spațiului aferent sediului social și a sediilor secundare declarate.
După analiza criteriilor de evaluare, organul fiscal întocmește un referat prin care va stabili punctajul obținut de persoana impozabilă și emite decizia de aprobare sau respingere a cererii.
Aceste măsuri limitează, dar nu înlătură total fenomenul firmelor fantomă. Un agent economic care, astăzi, lucrează la sediul declarat, poată să dispară ulterior, după ce a dat o țeapă bugetului de stat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 30 Noiembrie 2011
Stire din Economie : Tu cu cine alegi să-ți vinzi casa?
Marţi, 29 Noiembrie 2011
Stire din Economie : Curs BNR: 3,2429 lei/dolar
Pagina a fost generata in 1.5896 secunde